Kasvishernekeitto
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Keitot
- Laskiainen
- Maidoton
- Perinneherkut
- Talvi
Valmistusohje
250 g kuivattuja herneitä
12 dl vettä puolikas sipuli
1 tl suolaa
1 1/2 porkkanaa
1/2 palsternakkaa
75 g juuriselleriä
1 rkl sinappia
1 tl meiramia
1/4 tl mustapippuria
1. Huuhtele herneet kylmällä vedellä. Liota herneitä muutama tunti tai yön yli isossa kattilassa, jossa on vettä puolet reseptin vesimäärästä.
2. Nosta kattila levylle ja lisää loppu vesi. Kuumenna ja keitä hetki. Kuori vaahto pois keiton pinnalta.
3. Lisää suola ja hienonnettu sipuli ja keitä miedolla lämmöllä 1–1,5 tuntia.
4. Pese ja kuori juurekset ja leikkaa ne suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Lisää juurekset keittoon ja jatka keittämistä vielä noin 1/2 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.
5. Mausta keitto sinapilla, meiramilla ja pippurilla.
Tarjoa hienonnetun punasipulin ja sinapin kanssa.
Vinkki!
Jos haluat tehdä perinteisen lihaisan hernekeiton, lisää keittoon jo keittämisen alkuvaiheessa noin puoli kiloa possun lapaa tai etuselkää tai/ja savupotkaa. Hyvin Kasvishernekeiton muutat helposti lihaversioksi lisäämällä kypsentämisen loppuvaiheessa 200 g paloiteltua ylikypsää palvikinkkua.
Pinnalle: punasipulia hienonnettuna
Mausteeksi: sinappia
- Energia 214 kcal/annos
- C-vitamiini 7.6 mg
- Rauta 4.3 mg
- Kalsium 72.9 mg
- Natrium 683.4 mg
- Kuitu, kokonais- 8.3 g
- Sokerit 4.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 45.9 g
- Proteiini 11.8 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.1 g
- Rasva 1 g
Pääraaka-aineet
-
250 gkuivattuja vihreitä tai keltaisia herneitä
-
12 1/2 dlvettä
-
1/2 kplsipuli
-
1 1/2 kplporkkana (tai 1 iso)
-
1/2 kplpalsternakka
-
75 gjuuriselleriä
-
1 tlsuolaa
-
1 rklsinappia
-
1 tlmeiramia
-
1/4 tlmustapippuria