Kesäsalaatti ja naattipesto

Tässä salaatissa hyödynnät helposti haluamiasi kauden kasviksia. Pesto sitoo kasvikset ihanasti yhteen.

G
4 annosta

Valmistusohje

Kauden kasviksia, esim. 

2 avomaan kurkkua 
nippu retiisejä 
1 fenkoli 
4–6 ohutta porkkanaa 

pesto 
0,5 dl auringonkukansiemeniä 
1 valkosipulinkynsi 
1 mm suolaa 
0,5 tl mustapippuria 
1 rkl sitruunamehua 
10–15 porkkanan naatit 
50 g parmesaania tai vastaavaa vegaanista valmistetta 
0,5–1 dl oliiviöljyä 

  1. Pese kaikki kasvikset. Leikkaa ne saman vahvuisiksi paloiksi, esim. kuutioiksi, ohuiksi tikuiksi tai mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Käytä fenkolin haituvaiset vihreät osat salaatin koristeluun. 
  2. Pese porkkanannaatit ja poista naatin alimmat osat, jos ne ovat puisevia. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. 
  3. Mittaa kaikki peston ainekset (oliiviöljystä ensin puoli desilitraa) monitoimikoneeseen, tai kapeaan astiaan, jos käytät sauvasekoitinta, ja jauha tasaiseksi. Rakenne saa jää jäädä hieman karkeaksi. Lisää öljyä, jos tahdot pestosta juoksevampaa. Salaatissa pesto saa olla hieman juoksevampaa. 
  4. Sekoita pesto paloiteltuihin kasviksiin juuri ennen tarjoilua. 

Tähän salaattiin sopivat hyvin napakat, rouskuvat kasvikset, mutta voit käyttää mitä tahansa kauden kasviksia. Kokeile esimerkiksi sokeriherneitä ja kirsikkatomaatteja. Porkkanannaatit voi korvata noin 50 grammalla rucolaa. 

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.72 kg CO2 ekv
  • Energia 285 kcal/annos
  • Rasva 22.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4.4 g
  • Proteiini 8.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 15.2 g
  • Sokerit 6.1 g
  • Kuitu, kokonais- 4.7 g
  • Natrium 274.6 mg
  • Kalsium 202.8 mg
  • Rauta 2 mg
  • C-vitamiini 20.5 mg