Kirkas silakkakeitto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2019/03/Martat_kirkas_silakkakeitto_vaaka.jpg
Kirkas silakkakeitto
Kirkas silakkakeitto saa juhlallisen makunsa valkoviinistä. Kotimaisen silakan syönti on ekoteko ympäri vuoden, mutta erityisesti sitä kannattaa syödä syksyllä, jolloin kala on rasvaisimmillaan.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kala
- Kananmunaton
- Keitot
Valmistusohje
100 g savustettuja silakoita
200 g silakkafileitä
200 g purjosipulia
200 g fenkolia
2 rkl voita
2 dl valkoviiniä tai sitruunalla maustettua vettä
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl kokonaisia maustepippureita
0,5 tl suolaa
8 dl vettä
150 g pakasteherneitä
tilliä
- Halkaise ja huuhtele purjo, leikkaa suikaleiksi. Kuutioi fenkoli.
- Freesaa purjo ja fenkoli kattilassa voissa.
- Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua. Viinin sijaan voit käyttää sitruunalla maustettua vettä.
- Kääri fenkolinsiemenet ja maustepippurit harsoliinaan ja sulje liina solmulla. Vaihtoehtoisesti voit laittaa mausteet teesihtipalloon.
- Lisää maustenyytti, suola ja vesi kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia.
- Nylje silakkafileistä nahka irti ja leikkaa fileet paloiksi.
- Perkaa ja fileoi savusilakat ja leikkaa reiluiksi paloiksi.
- Lisää kalapalat ja herneet kattilaan. Sammuta liesi ja anna keiton hautua hetki.
- Ota maustenyytti pois. Lisää hienonnettua tilliä keiton pinnalle.
Tämän ohjeen Martoille on antanut Ravintolakoulu Perhon opettajalta Karri Rautsola. Ohje on julkaisu alunperin Martat-lehdessä 02/2019.
0.98 kg CO2 ekv
- Energia 254 kcal/annos
- Rasva 11.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 4.5 g
- Proteiini 15.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 18.8 g
- Sokerit 6.4 g
- Kuitu, kokonais- 4.3 g
- Natrium 625.9 mg
- Kalsium 270.9 mg
- Rauta 3.3 mg
- C-vitamiini 21.5 mg
Pääraaka-aineet
-
20 gTilli, tuore
-
150 gHerne
-
800 gVesi, vesijohtovesi
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1 tlMaustepippuri, jauhettu
-
2 tlFenkolin siemeniä
-
200 gValkoviini, kuiva
-
2 rklVoi
-
200 gFenkoli
-
200 gPurjo
-
200 gSilakka, tuore, itämeri
-
100 gSilakka, savustettu, itämeri