Korvapuustit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/10/korvapuusti_niina_silander4-1.jpeg
Korvapuustit
-
Avainsanat:
- Makea leivonta
- Perinneherkut
Valmistusohje
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1 muna
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n.1 kg vehnäjauhoja
100–150 g sulatettua margariinia tai voita tai
1 – 1 ½ dl juoksevaa margariinia
Täyte:
100 g rasvaa
1 dl sokeria
kanelia
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
raesokeria
- Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää lämmin neste ja anna hiivan liueta siihen. Lisää muna, sokeri ja mausteet.
- Sekoita nesteeseen niin paljon jauhoja, että saat sakean, vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
- Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan. Vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa.
- Lisää taikinaan rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
- Peitä taikinakulho liinalla ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna taikinan nousta noin kaksinkertaiseksi.Nostatusaika noin puoli tuntia.
- Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina kahtia. ( Älä vaivaa noussutta taikinaa tässä vaiheessa, niin kuin tehdään pikkupullien teossa.)
- Kauli kummastakin taikinapalasta suorakaiteen muotoinen (noin 30×60 cm) levy. Levitä pinnalle ohut kerros pehmeää rasvaa ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Kääri rullaksi kuin kääretorttu, jätä saumakohta alle. Leikkaa rulla noin 15 palaan hieman vinoin viilloin.
- Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina sormella palojen kapea kärki alas pöytään niin, että leikkauspinnat nousevat ylös. Nosta puustit leivinpaperin päälle pellille.
- Peitä liinalla ja anna kohota.
- Voitele kohonneet korvapuustit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle raesokeria.
- Paista uunissa 225°C:ssa 8-10 minuuttia.
- Anna jäähtyä leivinliinan alla.
Vinkki 1: Valmista vegaaniset pullat käyttämällä nesteenä vettä tai kaurajuomaa. Jätä myös kananmuna pois taikinasta ja voitele puustit munan sijasta siirapilla makeutettua vettä.
Vinkki 2: Jos käytät tuorehiivan tilalla kuivahiivaa, lämmitä taikinan neste reilusti kädenlämpöiseksi (+42 °C) ja sekoita kuivahiiva jauhoihin (tähän annokseen 2 pussia).
Katso video
0.1 kg CO2 ekv
- Energia 192 kcal/annos
- Rasva 6.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.7 g
- Proteiini 4.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 30.8 g
- Sokerit 9.3 g
- Kuitu, kokonais- 1.3 g
- Natrium 115.6 mg
- Kalsium 27.5 mg
- Rauta 0.5 mg
- C-vitamiini 0.2 mg
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Pääraaka-aineet
-
100 gVoi
-
1 dlSokeri
-
1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
20 tlRaesokeri
-
1 rklKaneli, jauhettu
-
125 gVoi
-
1000 gJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
1 rklKardemumma
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
1 1/2 dlSokeri
-
1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
50 gHiiva
-
5 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug