Kotikalja-perunaleipä
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/05/martat_joulu_palsternakka_omenakeitto_kotikalja_perunaleipa_h-1.jpg
Kotikalja-perunaleipä
Mehevä kotikalja-perunaleipä syntyy käden käänteessä, sillä se kohotetaan ruokasoodalla. Peruna tekee leivästä erityisen maukkaan.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Joulu
- Kananmunaton
- Suolainen leivonta
- Talvi
Valmistusohje
400 g (n. 7 dl) hiivaleipäjauhoja
100 g perunasosetta (tai perunalaatikkoa) tai 2–4 keitettyä perunaa
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
3,5 dl kotikaljaa
1,5 dl piimää
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl siirappia
lisäksi:
1 rkl kaurahiutaleita
- Sekoita keskenään jauhot, perunasose (tai perunapuristimella hienonnettu tai karkeaksi raastettu peruna), suola ja ruokasooda.
- Lisää jauhoseokseen kotikalja, piimä, öljy ja siirappi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vatkaa.
- Levitä taikina voideltuun ja/tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
- Paista leipää 180 asteessa 45 minuuttia tai kunnes leipä on kohonnut ja tummunut hieman pinnalta. Voit myös kokeilla kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja nosta sitten ritilän päälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki
0.15 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 149 kcal/annos
- Rasva 3.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.4 g
- Proteiini 4.2 g
- Hiilihydraatti erotuksena 29.2 g
- Sokerit 3.8 g
- Kuitu, kokonais- 1.9 g
- Natrium 624.6 mg
- Kalsium 25.6 mg
- Rauta 1 mg
- C-vitamiini 0.5 mg
Pääraaka-aineet
-
1 rklKaurahiutale
-
2 rklSiirappi
-
2 rklRypsiöljy
-
150 gPiimä, ab-piimä, rasvaa 2 %, probiootteja
-
350 gKalja, kotiolut
-
2 tlRuokasooda
-
2 tlSuola, pöytäsuola
-
100 gPerunasose, vesi, kotitekoinen lastenruoka, suolaton
-
400 gJauho, jauhoseos, sämpyläjauho, vehnäjauho, ruisjauho, vehnärouhe