Kansanedustajan krenikka
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/05/lucinan_brunssi_martat_skonssit_nokkoslabhne_vaaka_hpieni.jpg
Kansanedustajan krenikka
Krenikka on keskipohjalainen perinneleivonnainen, joka maistuu talkoo- ja pitopöydässä. Perinteinen krenikka jaetaan oikeankokoisiksi ja -muotoisiksi paloiksi krenikkaraudalla ja päälle painetaan muotilla kuvio.
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Maidoton
- Makea leivonta
- Vegaaninen
Valmistusohje
7,5 dl maitoa tai kasvijuomaa
2,5 dl siirappia
3 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 tl kanelia
0,5 tl suolaa
1 dl voisulaa tai rypsiöljyä
13 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
Voiteluun siirappi-vesiseos: 0,5 dl siirappia ja 1,5 dl lämmintä vettä
- Mittaa suureen kulhoon kaikki muut aineet paitsi jauhot ja ruokasooda ja sekoita.
- Sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää jauhot nesteeseen haarukkavatkaimella tai vispilällä sekoittaen. Älä vatkaa pitkään.
- Kaada taikina leivinpaperille uunipellille. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
- Voitele krenikka paistamisen jälkeen siirappi-vesiseoksella.
- Anna jäähtyä ja leikkaa suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.
Voit halutessasi koristella palat esimerkiksi sokerivesikuorrutteella tai pikeerillä.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki
0.29 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 350 kcal/annos
- Rasva 8.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.9 g
- Proteiini 6.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 65.2 g
- Sokerit 37.6 g
- Kuitu, kokonais- 2 g
- Natrium 404.8 mg
- Kalsium 32.7 mg
- Rauta 1.7 mg
- C-vitamiini 0.1 mg
Pääraaka-aineet
-
150 gVesi, vesijohtovesi
-
5 gRuokasooda
-
845 gVaalea leipä, hiivaleipä, vesi, hiivaleipäjauho
-
100 gRypsiöljy
-
0.5 gSuola, pöytäsuola
-
6 gKaneli, jauhettu
-
6 gKardemumma
-
255 gSokeri
-
360 gSiirappi
-
750 gMaito, rasvaton