Kurpitsaohratto

Risottomainen kurpitsaohratto hurmaa sitruunaisella maullaan ja pehmeydellään.

6 annosta

Valmistusohje

1 (n. 800 g) myskikurpitsa 
1 rkl rypsiöljyä 
0,5 tl suolaa 
8 dl vettä 
1 kpl kasvisliemikuutio/-fondi 
1 kpl sipuli 
2 kpl valkosipulinkynttä 
2 rkl rypsiöljyä  
4 dl ruokaohraa/-kauraa 
50 g (n. 1 dl) voimakasta juustoa  
2 rkl sitruunanmehua 
1/4 tl mustapippuria rouhittuna

  1. Huuhtele kurpitsa, kuori halutessasi. Halkaise ja poista siemenet. Ota siemenet talteen. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi.  
  2. Levitä kurpitsakuutiot leivinpaperille pellille. Valuta päälle 1 rkl öljyä ja ripottele suolaa. Paahda ne 200-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Säästä 1 desi kurpitsaa koristeluun ja soseuta loput sauvasekoittimella. 
  3. Kiehauta vesi. Liuota kasvisliemikuutio veteen. Pidä liemi kuumana. 
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipuleita öljyssä (2 rkl) paistokasarissa 2 minuuttia. Lisää ohra tai kaura ja jatka paistamista vielä pari minuuttia. Lisää riisiin 1–2 desiä kasvislientä kerrallaan. Keitä sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä vasta, kun edellinen erä on imeytynyt. Lisää loppuvaiheessa kurpitsasose (3–4 dl). Kypsymiseen kasvisliemen lisäyksineen menee noin 15 minuuttia. 
  5. Raasta juusto. Lisää juusto, sitruunanmehu ja mustapippuri ohrattoon. Lisää tarvittaessa lisää kasvislientä, jotta saat koostumuksesta sopivan puuromaisen. 
  6. Jaa ohratto lautasille, koristele kurpitsakuutioilla ja tarjoa heti. 
  7. Vinkki! Puhdista siemenet kurpitsan mallosta ja huuhtele. Kuivaa siemenet esimerkiksi keittiöpyyhkeen välissä. Paahda siemenet uunissa tai pannulla rapeiksi ja tarjoa risoton kanssa tai nauti myöhemmin esimerkiksi salaatin tai keiton päällä. 
Hiilijalanjälki
0.67 kg CO2 ekv
  • Energia 366 kcal/annos
  • Rasva 10.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.2 g
  • Proteiini 10.6 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 61.3 g
  • Sokerit 4.8 g
  • Kuitu, kokonais- 11.8 g
  • Natrium 675.1 mg
  • Kalsium 199.4 mg
  • Rauta 2.6 mg
  • C-vitamiini 31.7 mg

Testattu Marttakeittiössä