Lakka-karamellijäätelö
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/08/lakka_karamelli_jaatelo_hvaaka.jpg
Lakka-karamellijäätelö
-
Avainsanat:
- Jälkiruoat
- Kananmunaton
- Kasvis
- Marjat
Valmistusohje
hunajakennokaramelli:
2,5 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
2 tl ruokasoodaa
jäätelö:
1 tlk (à 395 g) kondensoitua maitoa
3 dl kuohukermaa
2 dl lakkasurvosta tai -hilloa
lisäksi:
lakkoja (tai muita marjoja) annoksen koristeluun
vohvelitötteröitä
- Valmista ensin rapea hunajakennokaramelli. Vuoraa sitä varten pieni uunivuoka (n. 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Mittaa sokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna matalalla lämmöllä varovasti sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Nosta hieman lämpöä ja jatka kuumentamista, kunnes karamellimassa on kullanruskeaa. Jos käytät paistomittaria, sopiva lämpötila on 120–130 astetta.
- Siirrä kattila varovasti pois levyltä, lisää heti ruokasooda ja sekoita huolellisesti esim. vispilällä, että sooda sekoittuu koko massaan. Kun karamelli alkaa vaahdota, kaada se heti uunivuokaan. Huomaa, että karamelli on polttavan kuumaa. Älä koske siihen käsin. Anna jäähtyä täysin (1–1,5 tuntia). Karamelli kovettuu jäähtyessään.
- Valmista jäätelö. Vatkaa kondensoitua maitoa ja kuohukermaa sähkövatkaimella, kunnes seos paksuuntuu. Murenna jäähtyneestä, kovettuneesta karamellista pieniä paloja noin 2 desilitran verran ja sekoita jäätelömassaan.
- Kaada puolet jäätelömassasta joko yhteen 1 litran vetoiseen tai kahteen 0,5 litran vetoiseen pakastusrasiaan. Lusikoi päälle puolet lakkahillosta. Lisää päälle loput jäätelöstä ja viimeiseksi hillon loput. Pistä lusikanvarsi jäätelömassaan rasian pohjaan saakka ja kuljeta sitä reunasta toiseen koko rasian mitalta. Näin hillo levittyy raidoiksi jäätelön joukkoon. Laita rasia(t) pakastimeen ja anna kovettua vähintään 4–5 tuntia.
- Tarjoile jäätelö annoskulhoista tai vohvelitötteröistä. Voit koristella jäätelön rapealla karamellimurulla ja lakoilla.
Huomaa! Karamellimassa on kuumempaa kuin kiehuva vesi. Varo, ettei karamellia roisku iholle. Älä maista karamellia, ennen kuin se on jäähtynyt ja kovettunut.
Vinkki! Säilytä ylimääräinen karamelli ilmatiiviissä rasiassa ja käytä jälkiruokien lisukkeena ja koristeena.
Testattu Marttakeittiöllä
0.33 kg CO2 ekv
- Energia 358 kcal/annos
- Rasva 17.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 11.8 g
- Proteiini 1.3 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 48.1 g
- Sokerit 48.1 g
- Kuitu, kokonais- 1.1 g
- Natrium 476.1 mg
- Kalsium 46.4 mg
- Rauta 0.5 mg
- C-vitamiini 17 mg
Pääraaka-aineet
-
100 gSuomuurain, lakka, hilla
-
300 gKerma, kuohukerma, rasvaa 35 %
-
2 tlRuokasooda
-
70 gSiirappi
-
220 gSokeri