Lammaspaisti

10 annosta

Valmistusohje

2 1/2-3 kg:n lampaanpaisti

marinointiliemi:
5 dl vahvaa kahvijuomaa

maustamiseen:
1 rkl minttua
1 rkl suolaa
5-8 valkosipulin kynttä

valeluun: vahvaa kermakahvia

kastike:
4 dl paistolientä
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl ruokakermaa
mustapippuria
sinappia

1. Puhdista paisti hyvin.
2. Laita paisti ja kahvi esim. suureen paistopussiin ja anna marinoitua seuraavaan päivään. Kääntele pussia välillä.
3. Hiero paistin pintaan suolaa ja murskattua minttua.
4. Leikkaa kuoritut valkosipulin kynnet ohuiksi suikaleiksi. Tee terävällä veitsellä viiltoja joka puolelle paistia ja työnnä valkosipulisuikaleet niihin.
5. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan siten, ettei se kosketa luuta.
6. Nosta paisti ritilälle uunipannun päälle.
7. Paista 175°C:ssa noin 1-1 1/2 h/kg riippuen siitä, kuinka kypsää haluat lihan olevan. Punertavan lihan sisälämpö on 70°C, täysin kypsän noin 80°C.
8. Valele paistia kypsennyksen aikana useaan kertaan kermakahvilla. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka vettä.
9. Ota liha uunista, peitä alumiinifoliolla ja anna tasaantua.
10. Siivilöi paistoliemi kastikkeeksi ja lisää siihen vehnäjauhot. Keitä muutama minuutti. Mausta ja lisää kerma.

Hiilijalanjälki
2.3 kg CO2 ekv
  • Energia 542 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.5 mg
  • Rauta 6.8 mg
  • Kalsium 27.9 mg
  • Natrium 1018.8 mg
  • Kuitu, kokonais- 0.1 g
  • Sokerit 0.3 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 6 g
  • Proteiini 53.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 11.9 g
  • Rasva 35.4 g