Lampaanlihalaatikko

8 annosta

Valmistusohje

600 g lampaan jauhelihaa
2 keskikokoista munakoisoa
1 tl suolaa
10 perunaa
2–4 paprikaa
1–2 sipulia
3 rkl korppujauhoa
2–5 valkosipulinkynttä
1 tl timjamia
2 tl suolaa
mustapippuria
2 tlk tomaattimurskaa
1 dl kana- tai kasvislientä tai valkoviiniä
oliiviöljyä

1. Ruskista jauheliha pannulla.
2. Viipaloi munakoisot noin sentin viipaleiksi ja ripota niille suolaa. Jätä seisomaan noin vartiksi, jona aikana niistä erittyy kitkerää nestettä.
3. Huuhtaise ja kuivaa viipaleet ja leikkaa neljään osaan.
4. Kuori ja viipaloi perunat, poista paprikoista siemenet ja kuori sipulit sekä viipaloi molemmat, mutta ei turhan ohuiksi viipaleiksi.
5. Sekoita jauheliha, korppujauhe, puserrettu valkosipuli ja mausteet. Lisää hiukan vettä, jos seos tuntuu kovin kuivalta.
6. Voitele yksi oikein iso tai pari tavallista uunivuokaa.
7. Levitä pohjalle kerros kasviksia ja tomaattimurskaa, sitten kerros jauhelihaseosta ja jälleen kasviksia. Pintakerros on kasviksia.
8. Lisää vuokaan 1 dl nestettä ja pinnalle hieman öljyä.
9. Laatikko tuntuu tässä vaiheessa kuivalta, mutta kasviksista tulee nestettä. Pane ruoka n. 225°C:seen uuniin.
10. Painele noin puolen tunnin kuluttua kasviksia syvälle liemeen ja peitä vuoka joko kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä vielä 30–40 minuuttia.

Laatikkoon voi käyttää myös tavallista jauhelihaa, mutta lampaanlihasta tulee vahvempi maku.

Hiilijalanjälki
1.55 kg CO2 ekv
  • Energia 326 kcal/annos
  • Rasva 15.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4.9 g
  • Proteiini 17.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 34.7 g
  • Sokerit 12.1 g
  • Kuitu, kokonais- 5.5 g
  • Natrium 1089.2 mg
  • Kalsium 44.9 mg
  • Rauta 3.3 mg
  • C-vitamiini 145.9 mg