Lettutaikina
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2020/07/shutterstock_letut_ohukaiset.jpg
Lettutaikina
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Juhannus
- Junnukokki
- Jälkiruoat
- Kesä
- Makea leivonta
- Retkiruoka
- Suolainen leivonta
- Välipalat
Valmistusohje
2 munaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua rasvaa
0,5 tl suolaa
(1-2 rkl sokeria)
- Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon loput aineet. Jos teet makeita lettuja, voi taikinaan lisätä sokeria.
- Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
- Paista letut rasvassa pannulla. Käännä lettu paiston puolessa välissä, kun se on hyytynyt ja alapuoli saanut hyvän paistopinnan.
- Tarjoa letut makean tai suolaisen täytteen kera.
Vinkki1: Ruokaisia lettuja tehdessä taikinaa voi maustaa mm. pinaatilla, nokkosella ja muilla villiyrteillä tai kasvisraasteilla.
Vinkki 2: Pitsimäisiä lettuja saat, kun korvaat puolet maidosta kivennäisvedellä.
Vinkki3: Gluteenittomia lettuja tehdessä vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Vinkki4: Vegaanisia lettuja tehdessä vaihda maito kasvimaitoon ja jätä munat pois. Munien puuttuessa taikinaan kannattaa lisätä enemmän vehnäjauhoja (esim. 5 dl nestemäärän taikinaan jopa 4 dl jauhoja), jotta jauhojen gluteeni pitää letun kasassa.
Testattu Marttakeittiössä
0.16 kg CO2 ekv
- Energia 164 kcal/annos
- Rasva 6.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.6 g
- Proteiini 5.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 20 g
- Sokerit 4.5 g
- Kuitu, kokonais- 0.5 g
- Natrium 206.3 mg
- Kalsium 11 mg
- Rauta 1.1 mg
Pääraaka-aineet
-
2 rklMargariini 40%, lätta
-
1 rklSokeri
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
2 rklRypsiöljy
-
162.5 gVehnäjauho, valkoinen
-
500 gMaito 1% rasvaa
-
2 pieni (kpl) (38.0 g)Kananmuna, tuore