Mallasleipä
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2017/10/Mallasleipa.jpg
Mallasleipä
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Perinneherkut
- Suolainen leivonta
Valmistusohje
3-4 leipää
3 dl kaljamaltaita
6 dl vettä
5 dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 1/2 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
noin 12 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
75 g voita tai margariinia
- Mittaa taikinakulhoon kaljamaltaat ja kaada kiehuva vesi päälle.
- Anna seoksen turvota ja jäähtyä noin tunti. Jos teet kotikaljaa maltaista, voit tietysti käyttää kaljasta jäävää mallasmäskiä leipään. (Tähän annokseen 5-6 dl mallasmäskiä).
- Lisää mallasmäskiin lämmin piimä, suola, hiiva, siirappi ja ruisjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin.
- Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi.
- Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.
- Leivo taikinasta 3-4 leipää.
- Pistele kohonneet leivät ja paista 200°C:ssa noin tunti.
–
Jos haluat leipien pintaan kiiltoa, voitele niitä paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä.
Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
Ne sopivat hyvin pakastettaviksi.
0.03 kg CO2 ekv
- Energia 49 kcal/annos
- C-vitamiini 0.1 mg
- Rauta 0.6 mg
- Kalsium 10.2 mg
- Natrium 77 mg
- Kuitu, kokonais- 1.3 g
- Sokerit 0.8 g
- Hiilihydraatti erotuksena 10 g
- Proteiini 1.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.5 g
- Rasva 1 g
Pääraaka-aineet
-
210 gKalja- / mämmimallas
-
6 dlVesi, vesijohtovesi
-
5 dlPiimä, kevytpiimä, 2% rasvaa
-
1 rklSuola, pöytäsuola
-
50 gHiiva
-
1 1/2 rklSiirappi
-
8 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
12 dlJauho, hiivaleipävehnäjauho
-
75 gVoi