Mustikkapiirakka pullapohjaan
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/10/martat_mustikkapiirakka_vaaka_h.jpg
Mustikkapiirakka pullapohjaan
Perinteinen mustikkapiirakka saa ihanan pullapohjan, joka valmistuu helposti uunipellillä.
-
Avainsanat:
- Maidoton
- Makea leivonta
- Marjat
- Perinneherkut
Valmistusohje
2 ½ dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
¾ dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
Täyte:
n. 600 g mustikoita
0,75 dl sokeria
(0,5 dl perunajauhoja)
Voiteluun: kanamunaa
- Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva.
- Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma sekä jauhot ja viimeiseksi pehmeä rasva.
- Alusta taikina tasaiseksi.
- Ota taikinasta ¾ ja kauli uunipellin kokoiseksi levyksi.
- Nosta levy leivinpaperin päälle pellille nousemaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota n. 45 minuuttia.
- Kauli loppu taikina piirakan päälle tulevaa ristikkoa varten ohueksi levyksi ja jätä myös kohoamaan.
- Sekoita keskenään mustikat ja sokeri. (Jos käytät pakastemustikoita, sekoita jäisiin marjoihin 0,5 dl perunajauhoja).
- Lisää kohonneelle pohjalle mustikkaseos. Tee kaulitusta taikinasta nauhat ja tee ristikot piirakan päälle.
- Voitele munalla ja paista 200°C:ssa noin 20 minuuttia.
- Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Varsinkin pakastemustikoita käytettäessä, marjatäyte on uunista otettaessa löysä.
Hiilijalanjälki
0.25 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 268 kcal/annos
- Rasva 5.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2 g
- Proteiini 5.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 48.7 g
- Sokerit 15.5 g
- Kuitu, kokonais- 2.7 g
- Natrium 44.1 mg
- Kalsium 12.4 mg
- Rauta 2 mg
- C-vitamiini 1.3 mg
Testattu Marttakeittiössä
Pääraaka-aineet
-
5 rklSokeri
-
25 gHiiva
-
250 gMaito, rasvaton
-
3.5 rklJauho, perunajauho tai -suurimo, perunatärkkelys
-
5 rklSokeri
-
600 gMustikoita, makeuttamattomat, pakaste
-
75 gMargariini, talousmargariini 80 %, keskiarvo, leivontaan ja ruoanlaittoon
-
455 gVehnäjauho, valkoinen
-
2 tlKardemumma