Nokkoskeksit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2017/07/Nokkoskeksit.jpg
Nokkoskeksit
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Kesä
- Kevät
- Suolainen leivonta
- Villiyrtit
Valmistusohje
3 dl maitoa
¾ dl kuivattuja, hienonnettuja nokkosia
(tai 1 ½ dl kiehautettuja, valutettuja hienonnettuja nokkosia)
2 dl kaurahiutaleita
2 ½ dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl (50 g) juoksevaa tai sulatettua margariinia tai öljyä
- Murskaa kuivat nokkoset hienoksi morttelilla tai kämmenien välissä hieroen.
- Anna nokkosten ja kaurahiutaleiden turvota puolisen tuntia maidossa.
- Sekoita joukkoon muut aineet.
- Jaa taikina kahteen osaan.
- Kaaviloi palat suorakaiteen muotoisiksi melko ohuiksi levyiksi.
- Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä noin 4×5 cm:n ruutuja.
- Pistele haarukalla ja paista 250°C:ssa noin 10 minuuttia.
- Jos käytät tuoreita kiehautettuja nokkosia, lisää ne taikinaan vasta jauhojen ja muiden aineiden kanssa.
Lisää taikinaan noin vajaa 1 dl vehnäjauhoja ja 1/2 tl leivinjauhetta.
Taikina on hiukan kosteampi kuin kuivatuista nokkosista tehtäessä.
Voit taputella jauhotetuin käsin taikinasta ohuen levyn.
Hiilijalanjälki
0.05 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 73 kcal/annos
- C-vitamiini 4.5 mg
- Rauta 0.7 mg
- Kalsium 69 mg
- Natrium 91.2 mg
- Kuitu, kokonais- 1.2 g
- Sokerit 1.3 g
- Hiilihydraatti erotuksena 11.8 g
- Proteiini 2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
- Rasva 2.5 g
Pääraaka-aineet
-
2 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
3 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
2 dlKaurahiutale
-
2 1/2 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
1 1/2 tlLeivinjauhe
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
1 rklSokeri
-
1/2 dlRypsiöljy
-
1 1/2 dlNokkonen