Nyhtöbataatti-sieniburgerit
Nyhtöbataatti-sieniburgerit ovat kokeilemisen arvoinen vaihtoehto perinteiseksi mielletylle lihaiselle versiolle. Kokeile tähän metsästä löytämiäsi sieniä, tai hae sienet kaupan hyllyltä.
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Kesä
- Kevät
- Maidoton
- Retkiruoka
- Sienet
- Syksy
- Vegaaninen
Valmistusohje
4–6 annosta
Nyhtöbataatti-sienitäyte
800 g bataattia
200 g tuoreita metsäsieniä TAI metsäsieniä säilykkeenä (315 g/160 g) TAI 1 dl kuivattua sienirouhetta (+ 1 dl kuumaa vettä)
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 dl teriyaki-kastiketta
1 rkl tomaattipyreetä
2 tl savupaprikajauhetta
0,25 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
Kaaliraaste
puolikas (n. 300 g) (kesä)kaali tai kiinankaali
1 limen mehu
2 tl öljyä
0,25 tl suolaa
0,5 tl sokeria
2 rkl seesaminsiemeniä
Lisäksi
1 avokado
1 punasipuli tai sipulinvarsia
2 tomaattia
0,5 ruukkua/kerää salaattia
4–6 täysjyvä- tai kaurasämpylää
4–6 rkl vegaanista majoneesia
Työvälineet retkelle: leikkuulauta, leikkuuveitsi, paistinpannu, sekoitusväline, pihdit, 3 ruokalusikkaa
- Kotona: Kuori ja raasta bataatti karkealla raastinterällä. Hienonna valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoreita sieniä, hienonna ne ja paista kuivalla pannulla, kunnes neste haihtuu. Siirrä sienet toiseen astiaan. Jos käytät sienisäilykettä, valuta neste pois ja poista sienten kosteus kuivalla pannulla kuumentaen.
- Lisää pannulle öljy ja bataattiraaste. Kuumenna raastetta muutama minuutti käännellen. Lisää pannulle sienet, teriyaki, tomaattipyree, valkosipuli ja mausteet. Paista vielä 10–15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Rakenne saa olla koossa pysyvää massaa, ei liian kosteaa tai kuivaa.
- Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Lisää limen mehu, öljy, suola ja sokeri. Purista kaalia käsin tai puusurvimella niin, että siitä tulee mehukkaampaa. Lisää lopuksi siemenet.
- Retkellä: Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi. Kuori ja suikaloi sipuli, viipaloi tomaatit ja revi isoimmat salaatinlehdet puoliksi.
- Kuumenna nyhtöbataatti-sienitäyte pannulla tai kattilassa.
- Halkaise ja paahda sämpylät. Levitä väliin majoneesia, reilusti bataattitäytettä, salaatinlehtiä, sipulia, avokadoa, tomaattia ja kaaliraastetta.
Testattu Marttakeittiössä
Vinkki! Tee lämpimiä leipiä: Levitä ruis- tai täysjyväleipäviipaleelle tomaattipyreetä tai paprikatahnaa ja reilu kerros täytettä. Ripottele päälle halutessasi pizzamaustetta ja sinihomejuustomurua. Kuorruta juustoraasteella ja paina toinen leipäviipale päälle. Kääri folioon tai purista halsteriin ja kuumenna nuotiolla tai retkikeittimellä.
- Energia 468 kcal/annos
- Rasva 13.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.5 g
- Proteiini 16.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 84.2 g
- Sokerit 17.1 g
- Kuitu, kokonais- 19.1 g
- Natrium 1237.7 mg
- Kalsium 134.5 mg
- Rauta 3.6 mg
- C-vitamiini 42.5 mg
Pääraaka-aineet
-
5 rklMajoneesi, rasvaa 27-33 %
-
10 viipaleLeipä, täysjyvä
-
100 gSalaatti, vihreä
-
2 kplTomaatti
-
70 gPunasipulia
-
1 kplAvokado, kuorittu, kivetön
-
2 rklSeesaminsiemen, kuorineen
-
0.5 tlSokeri
-
10 gRypsiöljy
-
1 kplLimetit
-
300 gKaali
-
2 tlPaprikajauhe
-
1.25 tlSuola, pöytäsuola
-
30 gTomaattisose, tomaattipyree
-
80 gMaustekastike, ruskea, hp-kastike
-
15 gValkosipuli
-
200 gKantarelli
-
800 gBataatti