Oikein hienot joulupullat
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2019/11/Martat_joulupullat_H.jpg
Oikein hienot joulupullat
-
Avainsanat:
- Joulu
- Makea leivonta
Valmistusohje
n. 11 dl vehnäjauhoja (+ n. 2,5 dl)
0,5 l haaleaa maitoa
20 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
130 g voita
2 munankeltuaista
0,75 dl mantelijauhetta
1 tl hienonnettua kardemummaa
(sahramia ja pari tippaa karvasmanteliöljyä tai -aromia)
Voiteluun: munaa
Pinnalle: rusinoita
- Ota erilleen tilkka maitoa ja liuota siihen hiiva. Ota loput maidosta ja sekoita siihen jauhot (11 dl). Lisää hyvin sekoittaen mukaan maitotilkka, jossa on hiiva.
- Vaivaa taikina sileäksi ja joustavaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
- Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset eri astiassa. Kun taikina on noussut, sekoita sen joukkoon voivaahto, keltuaiset, mantelijauhe ja kardemumma (sekä halutessasi sahramia ja karvasmanteliöljyä).
- Lisää joukkoon tarvittaessa vielä noin 2,5 dl vehnäjauhoja. Anna taikinan nousta vielä noin 20 minuuttia. Vaivaa taikina ja leivo siitä pikkupullia. Voit pistellä pintaan rusinoita.
- Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja anna nousta noin 10 minuuttia. Voitele kananmunalla.
- Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.
Hiilijalanjälki
0.06 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 189 kcal/annos
- Rasva 7.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.1 g
- Proteiini 4 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 26.2 g
- Sokerit 7.8 g
- Kuitu, kokonais- 1.4 g
- Natrium 35.2 mg
- Kalsium 20.4 mg
- Rauta 1.5 mg
- C-vitamiini 0.1 mg
Pääraaka-aineet
-
130 gVoi
-
127.5 gSokeri
-
20 gHiiva
-
50 gMaito, rasvaton
-
4.62 cupVehnäjauho, valkoinen
-
80 gRusina
-
1 tlKardemumma
-
100 gManteli
-
2 kplKananmunan keltuainen, 34% kananmunan massasta