Pähkinäinen omenapiiras
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/img_4428.jpg
Pähkinäinen omenapiiras
-
Avainsanat:
- Makea leivonta
- Syksy
Valmistusohje
noin 300 g omenia (tai raparperia)
Taikina:
150 g margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 prk (200g) kermaviiliä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
Pähkinämuruseos:
1 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
100 g margariinia
75 g hasselpähkinöitä
- Kuutioi omenat, joista on poistettu siemenkota.
(Huuhtele ja kuori raparperit. Tuoreita ja ohutvartisia raparpereja ei tarvitse kuoria. Leikkaa raparperit noin sentin paloiksi.) - Vaahdota rasva ja sokeri.
- Lisää muna voimakkaasti vatkaten.
- Lisää kermaviili.
- Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan.
- Sekoita taikina varovasti sekaisin.
- Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan, jonka halkaisija on noin 30 cm, tai tee useampi pienempi piiras.
- Ripottele pinnalle raparperit tai omenat.
- Paista piirasta 200°C:ssa uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia.
- Sekoita vehnäjauhot, sokeri, inkivääri ja rasva nopeasti sekaisin.
- Rouhi hasselpähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi ja lisää muruseokseen. Sekoita hieman.
- Levitä muruseos piiraan päälle nokareina ja jatka paistamista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
–
Tarjoa esimerkiksi vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
0.27 kg CO2 ekv
- Energia 392 kcal/annos
- Rasva 23.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 7.7 g
- Proteiini 4.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 42.6 g
- Sokerit 20.7 g
- Kuitu, kokonais- 1.8 g
- Natrium 244.9 mg
- Kalsium 85.5 mg
- Rauta 0.7 mg
- C-vitamiini 1.2 mg
Pääraaka-aineet
-
1 tspInkivääri, jauhettu
-
75 gPähkinä, hasselpähkinä
-
100 gMargariini 80%, flora leivontaan ja ruoanlaittoon
-
1/2 dlSokeri
-
1 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
300 gOmena, ulkomainen, kuorittu
-
1/2 tlRuokasooda
-
1 tlLeivinjauhe
-
4 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
200 gKermaviili, rasvaa 10-12%
-
1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
2 dlSokeri
-
150 gMargariini 80%, flora leivontaan ja ruoanlaittoon