Palsternakka-omenakeitto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/05/martat_joulu_palsternakka_omenakeitto_kotikalja_perunaleipa_h-rotated.jpg
Palsternakka-omenakeitto
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Joulu
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Keitot
- Talvi
Valmistusohje
400 g palsternakkaa
400 g omenoita
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
7,5 dl kasvis- tai kanalientä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl ruokakermaa tai vastaavaa kasvipohjaista valmistetta
lisäksi:
2 rkl hasselpähkinöitä
Ruohosipulia tai muuta yrttiä
- Pese palsternakat ja kuori ne, jos haluat. Pese ja kuori omenat ja kuori sipuli. Poista omenoista siemenkota. Pilko kaikki kuutioiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy ja voi kattilassa ja kuullota sipulia ja palsternakkaa 10–15 minuuttia. Lisää omenat ja valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia.
- Lisää liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen n. 20 minuuttia, tai kunnes palsternakka on hyvin pehmeää. Lisää suola ja pippuri ja soseuta. Lisää vielä ruokakerma.
- Rouhi hasselpähkinöitä kevyesti. Paahda kuivalla pannulla muutama minuutti. Silppua ruohosipuli. Ripottele pähkinöitä ja ruohosipulia keiton päälle ja tarjoa keitto esimerkiksi kotikalja-perunaleivän kanssa.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki
0.73 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 169 kcal/annos
- Rasva 7.5 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.4 g
- Proteiini 1.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 38.7 g
- Sokerit 13.1 g
- Kuitu, kokonais- 6.2 g
- Natrium 1156.3 mg
- Kalsium 68.5 mg
- Rauta 1 mg
- C-vitamiini 29.8 mg
Pääraaka-aineet
-
1 dlruokakerma
-
1 tlMustapippuri
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
750 gVesi, vesijohtovesi
-
1 kplKanaliemikuutio, sisältää vehnää
-
10 gValkosipuli
-
1 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli
-
1 rklRypsiöljy
-
1 rklVoi
-
400 gOmena, keskiarvo, punnittu kuorineen
-
400 gPalsternakka