Palsternakkasametti
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/palsternakkasamettinetti.jpg
Palsternakkasametti
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Junnukokki
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Keitot
Valmistusohje
1 litra paloiteltua palsternakkaa (n. 2 isoa palsternakkaa)
4 perunaa (jauhoista lajiketta)
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
½ tl rouhittua tai jauhettua mustapippuria
suolaa
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 tl omenaviinietikkaa
1 dl ruokakermaa tai 100g tuorejuustoa
Pinnalle:
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
tuoretta yrttiä esim. kirveliä
- Kuori ja paloittele palsternakat ja perunat. Nosta lohkot kylmään veteen odottamaan.
- Kuori ja silppua sipuli.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli öljyssä.
- Lisää juurespalat, mustapippuri ja suola. Kääntele niitä hetki kattilassa.
- Lisää vesi ja liemikuutiot.
- Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella.
- Lisää viinietikka ja ruokakerma. Tarkista maku ja mausta mieleiseksi. Keittoa voi notkistaa tarvittaessa vedellä.
- Paahda siemenet kuivalla paistinpannulla, kunnes ne saavat väriä. Anna jäähtyä ja tarjoa keiton lisänä.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki
0.54 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 283 kcal/annos
- Rasva 17 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.6 g
- Proteiini 7.2 g
- Hiilihydraatti erotuksena 29.4 g
- Sokerit 7 g
- Kuitu, kokonais- 5.9 g
- Natrium 1056.2 mg
- Kalsium 94.1 mg
- Rauta 2.5 mg
- C-vitamiini 23.4 mg
Pääraaka-aineet
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1/2 dlBasilika, tuore
-
1 dlAuringonkukansiemen
-
1 dlRuoanvalmistuskerma, rasvaa 15 %
-
2 tlHunaja-omena-viinietikka
-
2 kplKasvisliemikuutio
-
10 dlVesi, vesijohtovesi
-
1/2 tlMustapippuri
-
1 rklRypsiöljy
-
1 iso annos (100.0 g)Sipuli
-
240 gPeruna, kuorittu
-
400 gPalsternakka