Parsapiirakka
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/04/parsapiirakka-rotated.jpg
Parsapiirakka
Valmistusohje
Pohja:
90 g voita
3 dl ruisjauhoja
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
Täyte:
Nippu (n. 450 g) vihreää parsaa
1 dl ranskankermaa
3 kananmunaa
30 grammaa gruyere- tai parmesaanijuustoraastetta.
1½ dl maitoa
½ tl suolaa
mustapippuria
- Sekoita ruisjauhot ja suola keskenään. Kuutio voi ja nypi jauhojen joukkoon.
- Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita ja muotoile taikinasta pallo. Siirrä jääkaappiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.
- Valmistele sillä välin täyte. Leikkaa parsoista puumainen osa vartta pois ja kuori tarvittaessa. Keitä parsoja vedessä kolmisen minuuttia.
- Sekoita keskenään ranskankerma, kananmunat, juustoraaste, maito ja mausteet.
- Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle leivinpaperia ja kaada sen päälle painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä.
- Esipaista pohjaa 175 °C uunissa noin 15 minuuttia. Ota herneet ja leivinpaperi pois.
- Lado esipaistetun pohjan päälle osa parsoista. Kaada päälle muna-maitoseos.
- Kerrosta pinnalle loput parsoista ja paista 175 °C uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
Hiilijalanjälki
0.53 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 337 kcal/annos
- Rasva 23.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 13.1 g
- Proteiini 11.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 24.7 g
- Sokerit 3.5 g
- Kuitu, kokonais- 4.8 g
- Natrium 971.5 mg
- Kalsium 147.9 mg
- Rauta 2.7 mg
- C-vitamiini 25.1 mg
Pääraaka-aineet
-
90 gVoi
-
3 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
2 rklVesi, vesijohtovesi
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
450 gParsa
-
1 dlCreme fraiche, ranskankerma, rasvaa 28 %
-
1 1/2 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
1/2 tlMustapippuri
-
30 gJuusto, parmesaania, kova
-
1/2 tlRuokasuola, jodioitu
-
3 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton