Perunalimppu
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/11/maksapatee_MARTAT_H2.jpg
Perunalimppu
-
Avainsanat:
- Joulu
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Maidoton
- Perinneherkut
- Suolainen leivonta
- Vegaaninen
Valmistusohje
2½ litraa jauhoisia perunoita (vajaa 2 kg)
noin 3½ dl maltaita
1 rkl kuminaa
1 rkl hiivaa
1 rkl suolaa
10–14 dl ruisjauhoja
Voiteluun: siirappia, lämmintä vettä
- Perunat kuoritaan ja keitetään. Kypsät perunat soseutetaan vielä kuumina.
- Maltaat ja 1–2 dl ruisjauhoja sekoitetaan perunoiden joukkoon ja taikina peitetään paksulla ruisjauhokerroksella. Jätetään lämpimään paikkaan pariksi kolmeksi tunniksi.
- Taikinaa sekoitetaan oikein hyvin ja peitetään uudelleen ruisjauhoilla. Jos taikina tuntuu kovalta ja kuivalta, lisätään hiukan perunoiden keitinvettä.
- Jätetään yöksi lämpimään paikkaan ruisjauhokerroksella ja leivinliinalla peitettynä.
- Seuraavana päivänä, mieluummin vasta iltapäivällä, Iisätään hiiva, suola, kuminat ja ruisjauhoja niin paljon, että taikina on kiinteää. Alustetaan hyvin ja kohotetaan yön yli.
- Kohonnut taikina leivotaan kahdeksi limpuksi, jotka hyvin kohonneina pistellään ja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 1 tunnin ajan. Paistamisen aikana ja uunista otettuina limppuja voidellaan siirappivedellä.
Hiilijalanjälki
3.23 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 2184 kcal/annos
- Rasva 11 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.1 g
- Proteiini 58.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 527.5 g
- Sokerit 36.7 g
- Kuitu, kokonais- 76.5 g
- Natrium 3808.7 mg
- Kalsium 244 mg
- Rauta 33 mg
- C-vitamiini 95.2 mg
Pääraaka-aineet
-
1900 gPeruna, kuorittu
-
2 rklSiirappi
-
770 gJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
1 rklMerisuola, jodioimaton
-
1 keskikokoinen annos (15.0 g)Hiiva
-
1 rklKuminan siemenet
-
140 gKalja- / mämmimallas