Punajuuri-porkkanagalette
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/11/martat_joulu_juuresgalette_h.jpg
Punajuuri-porkkanagalette
Galette on pellille leivottu piirakka, jonka reunat on taitettu täytteen päälle. Rustiikkinen punajuuri-porkkanagalette tarjoillaan lämpimänä.
-
Avainsanat:
- Joulu
- Kasvikset
- Kasvis
- Suolainen leivonta
Valmistusohje
4,5 dl jauhoja
1 tl suolaa
225 g voita
0,5 dl kylmää vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
voiteluun:
kananmuna
täyte:
(pieni) punasipuli
3 valkosipulinkynttä
puolikas ruukku tuoretta timjamia
2 rkl voita
3 tl punaviinietikkaa
100 g (maustamatonta) tuorejuustoa
5 rkl sinihomejuustoa
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
2 porkkanaa
2–3 punajuurta
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
- Tee ensin taikina. Sekoita suola jauhoihin. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhoihin. Seos muistuttaa korppujauhoja. Lisää vesi ja viinietikka ja sekoita. Purista kasaan nopeasti, jotta voi ei sula, ja nosta taikina tuorekelmun päälle. Sulje kelmu tiiviisti ja painele taikina muutaman sentin paksuiseksi kiekoksi. Siirrä jääkaappiin täytteiden valmistamisen ajaksi.
- Kuori ja silppua punasipuli ja valkosipuli. Nypi lehdet timjaminoksista. Sulata voi pannulla keskilämmöllä. Lisää sipulit ja punaviinietikka ja paista noin 5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmenneet. Kumoa kulhoon. Lisää tuorejuusto, 3 rkl sinihomejuustomurua, puolet timjaminlehdistä, suola ja pippuri. Sekoita.
- Pese ja kuori juurekset. Viipaloi ne muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinilla.
- Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä levyksi, halkaisija noin 35 cm. Levitä juusto-sipuliseos taikinan päälle. Jätä noin 5 cm reunoilta tyhjäksi.
- Asettele juureskiekot limittäin juustokerroksen päälle. Ripottele pinnalle loput 2 rkl sinihomejuustomurua.
- Käännä taikinan reunat laskostaen täytteen päälle ja voitele reunat kananmunalla.
- Paista galettea 180-asteisen uunin alatasolla 45–50 minuuttia, tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja reuna kullanruskea. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja lisää loput timjaminlehdet. Tarjoa lämpimänä.
Testattu Marttakeittiössä
0.34 kg CO2 ekv
- Energia 294 kcal/annos
- Rasva 20.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 12.3 g
- Proteiini 5.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 23.8 g
- Sokerit 2.8 g
- Kuitu, kokonais- 1.5 g
- Natrium 461.3 mg
- Kalsium 54 mg
- Rauta 1.5 mg
- C-vitamiini 3 mg
Pääraaka-aineet
-
1 rklOliiviöljy
-
3 kplPunajuuri
-
2 kplPorkkana
-
0.25 tlMustapippuri
-
50 gJuusto, sinihomejuusto, rasvaa 17 %, aura
-
100 gTuorejuusto, rasvaa 6-11 %
-
2 rklVoi
-
5 rklTimjami
-
11 gValkosipuli
-
70 gPunasipulia
-
3 rklEtikka, siideri
-
50 gVesi, vesijohtovesi
-
225 gVoi
-
1.25 tlSuola, pöytäsuola
-
300 gVehnäjauho, valkoinen