Punajuurikeitto härkäpapuhummuksella (rödbetssoppa och bondbönahummus)
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Keitot
- Maidoton
- Syksy
- Talvi
- Vegaaninen
Valmistusohje
(På svenska nedan)
Punajuurikeitto
500 g punajuurta
200 g porkkanaa
1 iso punasipuli
1 pala fenkolia (100 g)
1 dl härkäpapurouhetta
1 litra kasvislientä
1 punainen paprika
1 laakerinlehti
2 rkl rypsiöljyä
3 timjamin oksaa tai 1 tlk kuivattua timjamia
1-2 rkl etikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Kuori ja kuutioi juurekset ja sipuli. Kuullota öljyssä kattilassa. Lisää kasvisliemi.
Huuhtele härkäpapurouhetta kunnes vaahto katoaa ja lisää keittoon. Lisää laakerinlehti ja timjami. Keitä miedolla lämmöllä hetken ajan.
Leikkaa paprika pienemmiksi paloiksi ja lisää keittoon viimeisenä. Keitä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes kaikki ainekset ovat pehmenneet. Ota pois timjamin oksat ja laakerinlehti.
Soseuta keitto ja mausta etikalla sekä suolalla ja pippurilla. Tarjoile hummuksen kanssa.
Härkäpapuhummus
2 dl härkäpapuja
1 rkl tahinia
1 dl persiljaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
tilkka vettä
Mittaa kaikki ainekset kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella kunnes seoksesta tulee tasainen massa. Mausta suolalla ja pippurilla.
***
Rödbetssoppa
500 g rödbeta
200 g morot
1 stor rödlök
1 bit fänkål (100 g)
1 dl böndbonakross
1 liter grönsaksbuljong
1 röd paprika
1 lagerblad
2 msk rybsolja
3 timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan
1-2 msk vinäger
Skala rotsakerna och löken och tärna. Fräs i en skvätt olja i stor kastrull. Tillsät buljongen.
Skölj bonbönekrosset tills allt skum försvinner och tillsätt sedan i den kokande soppan. Tillsätt lägerblad och timjan. Låt småköka i en timme.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt i soppan till sist. Låt koka ytterligare cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt. Ta ut timjankvistar och lagerblad.
Mixa soppan och smaka av med vinäger och eventuellt lite salt och peppar. Servera med hummus.
Bondbönahummus
2 dl bonbönor
1 msk tahini
1 dl persilja
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
en skvätt vatten
salt och peppar
Mät upp alla ingredienser i ett litersmått. Mixa med stavmixer tills det blir en slätt massa. Smaka av med salt och peppar.
- Energia 668 kcal/annos
- C-vitamiini 66.9 mg
- Rauta 2.3 mg
- Kalsium 64.2 mg
- Natrium 28170.5 mg
- Kuitu, kokonais- 4.5 g
- Sokerit 10.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 53.9 g
- Proteiini 32.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 33.9 g
- Rasva 39.7 g
Pääraaka-aineet
-
500 gPunajuuri
-
200 gPorkkana
-
120 gPunasipulia
-
100 gFenkoli
-
100 gPapu, härkäpapu, keitetty
-
200 gPapu, härkäpapu, keitetty
-
1000 gKasvisliemi
-
1 kplPaprika, punainen
-
2 rklRypsiöljy
-
1.5 rklEtikka, siideri
-
1 rklSeeds, sesame butter, tahini, from unroasted kernels (non-chemically removed seed coat)
-
50 gPersilja
-
10 gSitruunamehu