Puolukkarönttöset
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/perinne_kainuu_r_ntt_set.jpg
Puolukkarönttöset
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Makea leivonta
- Marjat
- Perinneherkut
- Syksy
Valmistusohje
16 kpl
taikina:
1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
täyte:
3 suurta keitettyä perunaa
1 dl ruisjauhoja
2 dl sokeroitua puolukkasurvosta
2 rkl sokeria
suolaa
voitelu:
50 g voita
1 dl maitoa
- Sekoita taikinan ainekset keskenään ja alusta kiinteäksi ja kaulittavaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja.
- Anna seistä 2–3 tuntia huoneenlämmössä. Peitä astia, jottei taikina kuivu.
- Survo kypsät perunat.
- Lisää survokseen muut täytteen ainekset.
- Muotoile jauhotetulla leivinpöydällä taikina tangoksi. Jaa tanko paloiksi ja pyörittele palat palloiksi.
- Kauli pallot ohuiksi pyörylöiksi (halkaisija 15–20 cm). Peitä piirakkapohjat liinalla, jotta ne eivät kuivu leivonnan aikana.
- Levitä taikinapohjille puolukkatäytettä.
- Käännä taikinan reunat sentin leveydeltä ylöspäin ja rypytä.
- Nosta rönttöset leivinpaperille uunipellille.
- Paista uunissa 250°C:ssa noin 15 minuuttia.
- Voitele lämpimät rönttöset sulatetun voin ja maidon seoksella ja peitä ne tiiviisti voipaperilla ja liinalla.
0.11 kg CO2 ekv
- Energia 104 kcal/annos
- Rasva 3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.7 g
- Proteiini 1.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 19.7 g
- Sokerit 5.9 g
- Kuitu, kokonais- 2.3 g
- Natrium 167.5 mg
- Kalsium 15.7 mg
- Rauta 0.8 mg
- C-vitamiini 1.3 mg
Pääraaka-aineet
-
1/2 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
3 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
1 1/2 dlVesi, vesijohtovesi
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
2 dlPuolukkasurvos, sokeroitu
-
1 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
3 kplPeruna, kuorittu, keitetty, suolaton
-
2 rklSokeri
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
50 gVoi
-
1 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug