Pedagogin posset raparperista
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/05/lucinan_brunssi_martat_raparperiposset_hpien-1.jpg
Pedagogin posset raparperista
-
Avainsanat:
- Juhannus
- Kananmunaton
- Kesä
- Kevät
- Makea leivonta
- Marjat
Valmistusohje
500 grammaa raparperia paloina
4 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 l kuohukermaa
200 g sokeria
GRANOLA
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl pähkinöitä rouhittuna
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
Koristeeksi esim. granolaa ja marjoja
- Pane raparperipalat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes raparperi pehmenee, n. 10 minuuttia.
- Kaada raparperit siivilään ja ota mehu talteen. Painele raparperimassaa kevyesti kauhalla.
- Mittaa mehusta vajaa desi ja lisää siihen sitruunamehu. Ota talteen myös raparperinpalat.
- Mittaa toiseen kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi vispilällä sekoittaen.
- Lisää raparperi-sitruunamehu kermaan ohuena nauhana koko ajan vispaten. Anna seoksen kiehahtaa, mutta älä keitä sitä. Nosta kattila pois liedeltä.
- Jaa mehustettu raparperi annoskulhojen (8–10) pohjalle. Kaada päälle kerma. Peitä annoskulhot tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin 6–8 tunniksi tai yön yli.
- Sekoita granolaa varten kulhossa kaikki ainekset.
- Levitä seos leivinpaperille uunipellille ja paahda uunissa 150 asteessa n. 20 minuuttia.
- Kun possetit ovat hyytyneet, koristele pinta rapealla granolalla ja esimerkiksi marjoilla. Voit vaihdella koristeita oman makusi ja saatavuuden mukaan.
VINKKI: Laimenna yli jäänyt raparperimehu vedellä ja tarjoile janojuomana!
Testattu Marttakeittiössä
0.63 kg CO2 ekv
- Energia 601 kcal/annos
- Rasva 49.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 29.1 g
- Proteiini 3.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 35.5 g
- Sokerit 33.6 g
- Kuitu, kokonais- 1.1 g
- Natrium 49.3 mg
- Kalsium 135.4 mg
- Rauta 0.4 mg
- C-vitamiini 5.3 mg
Pääraaka-aineet
-
1 rklVaahterasiirappi
-
1 rklRypsiöljy
-
1 rklPähkinä, australianpähkinä, macadamiapähkinä
-
35 gKaurahiutale
-
200 gSokeri
-
1000 gKuohukerma
-
30 gSitruunamehu
-
400 gVesi, vesijohtovesi
-
500 gRaparperi