Ratatouille grillissä

Ratatouille on ihana lisäke jonka voi hyvin valmistaa myös grillissä.

5 annosta

Valmistusohje

4–6 annosta lisäkkeenä 

2 keltaista paprikaa 
2 punaista paprika 
1 iso kesäkurpitsa (tai kaksi pientä) 
1 iso munakoiso (tai kaksi pientä) 
1–2 punasipulia 

kastike 
2 kokonaista valkosipulia 
3 rkl oliiviöljyä 
5 tomaattia 
ruukku tuoretta basilikaa 
2 rkl valkoviinietikkaa 
1 tl suolaa 
mustapippuria 
(chilijauhetta) 

  1. Laita ensin valkosipulit paahtumaan. Leikkaa kokonaisten valkosipulien yläpäästä pois noin sentin paksuinen viipale, jotta kynnet tulevat näkyviin. Nosta kumpikin valkosipuli pystyyn foliopalan päälle ja kaada niiden päälle n. 0,5 rkl oliiviöljyä. Rutista foliopalat valkosipulien ympärille niin, että ne jäävät hieman auki yläosasta. Aseta valkosipulit grilliin epäsuoraan lämpöön ja paahda noin 30–40 minuuttia. 
  2. Pese paprikat, kesäkurpitsa, munakoiso ja kastikkeen tomaatit. Kuori sipuli, älä irrota sipulin kantaa. Leikkaa paprikat reilunkokoisiksi paloiksi, n. 3 x 4 cm. Halkaise kesäkurpitsa ja munakoiso pitkittäin ja leikkaa n. 2 cm paksuisiksi puolikiekoiksi. Leikkaa sipulit lohkoiksi. Halkaise tomaatit kahtia. 
  3. Grillaa kasvispaloja ritilällä tai muulla grillitasolla molemmin puolin, kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan ja pehmenneet hieman. Niiden tulee jäädä napakoiksi. Voit käyttää grillatessa öljyä, jos palat tarttuvat grillausalustaan, mutta muuten se ei ole välttämätöntä. Siirrä grillatut kasvispalat kulhoon. 
  4. Grillaa myös tomaatinpuolikkaita niin, että ne hieman paahtuvat ja pehmenevät. 
  5. Purista paahdettujen valkosipulien kynnet ulos kuorista pieneen kulhoon, tehosekoittimen kannuun tai vastaavaan. Lisää sinne myös runsaasti tuoreita basilikan lehtiä, grillatut tomaatit, 2 rkl oliiviöljyä, 2 rkl valkoviinietikkaa, suolaa, mustapippuria sekä halutessasi hieman chilijauhetta. Soseuta sileäksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. 
  6. Kaada tomaatti-valkosipulikastike grillattujen kasvispalojen joukkoon ja sekoita. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria. Ripottele loput basilikanlehdet päälle. 

Ratatouille on parhaimmillaan hieman haaleana, mutta se maistuu myös kylmänä. Tähteeksi jääneen ratatouillen voi tarjota myös pastakastikkeena. 

Huom! Älä säikähdä valkosipulin määrää. Paahtaessa valkosipulin terävyys katoaa ja siitä tulee pehmeän täyteläisen makuista. 

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.88 kg CO2 ekv
  • Energia 151 kcal/annos
  • Rasva 9.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.3 g
  • Proteiini 2.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 19.6 g
  • Sokerit 10.6 g
  • Kuitu, kokonais- 5.1 g
  • Natrium 475.5 mg
  • Kalsium 42.3 mg
  • Rauta 1.6 mg
  • C-vitamiini 193.7 mg