Riisipuuroarancinit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/11/martat_joulu_arancini_h.jpg
Riisipuuroarancinit
Kätke jouluherkkujen tähteet riisipuuropalleroihin ja herkuttele glögin kera. Hävikkiä voi torjua myös juhlan keskellä!
-
Avainsanat:
- Hävikkiherkut
- Joulu
- Talvi
- Välipalat
Valmistusohje
n. 1 l riisipuuroa
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja tai pankojauhoja
Paistamiseen 0,5–1 l rypsiöljyä
Täytteeksi esim. joulukinkkua silputtuna, juustoja, kypsiä juureskuutioita
- Valmistele ensin täytteet. Silppua kinkku, murentele juustot ja leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi. Voit halutessasi sekoittaa osan täytteistä jo valmiiksi, esim. sinihomejuustomurun ja kinkkusilpun keskenään.
- Ota riisipuuroa noin ruokalusikallinen ja pyörittele se käsien välissä palloksi. Paina peukalolla palloon pieni syvennys. Pane syvennykseen pieni määrä täytettä ja painele puuroa reunoilta niin, että täyte jää sisään. Pyörittele pallo vielä käsissä tiiviiksi ja tasaiseksi. Toista näin, kunnes kaikki puuro on käytetty. Nosta pallot jääkaappiin hetkeksi.
- Kaada ruokaöljy kattilaan, johon sinulla on kansi. Tarvittava määrä riippuu kattilan koosta. Öljyn pinnan tulee olla n. 5–10 senttiä reunan alapuolella. Kuumenna öljy n. 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testata öljyn kuumuutta pudottamalla siihen palan vaaleaa leipää. Jos leipä alkaa heti sihistä ja ruskistua, öljy on riittävän kuumaa. Tarkkaile lämpöä ja alenna levyn lämpöä tarvittaessa.
- Riko kananmunat lautaselle ja riko niiden rakenne haarukalla. Mittaa korppujauhot tai pankojauhot toiselle lautaselle.
- Ota riisipallot jääkaapista ja leivitä ne kierittelemällä ne ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa. Paista pallot pienissä erissä. Laske ne varovasti kuumaan öljyyn ja kääntele niitä reikäkauhalla, jotta ne ruskistuvat kauttaaltaan. Kun pallot ovat kullanruskeita, nosta ne reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Paista samoin loput pallot.
- Tarjoile arancinit lämpiminä naposteltavina.
Huom. Upporasvassa paistettaessa työvälineiden tulee olla täysin kuivia. Jos öljy leimahtaa, tukahduta liekki kattilan kannella ja sammuta levy. Älä milloinkaan käytä rasvapalon sammuttamiseen vettä tai muuta nestettä.
Huom. Riisipuuron tulee olla täysin jäähtynyttä, jotta se on tarpeeksi kiinteää pallojen muodostamista varten.
Testattu Marttakeittiössä
0.25 kg CO2 ekv
- Energia 97 kcal/annos
- Rasva 5.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.9 g
- Proteiini 4.6 g
- Hiilihydraatti erotuksena 7.7 g
- Sokerit 2.1 g
- Kuitu, kokonais- 0.5 g
- Natrium 103.3 mg
- Kalsium 53.4 mg
- Rauta 0.5 mg
- C-vitamiini 0.3 mg
Pääraaka-aineet
-
150 gSiankinkku, rasvaton, uunissa paistettu
-
2 iso annos (40.0 g)Rypsiöljy
-
1 keskikokoinen annos (25.0 g)Jauho, korppujauho
-
2 kplKananmuna, kuoreton
-
800 gRiisipuuro, maito, täysjyväriisi, suolaa