Jouluinen riisipuurokakku
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/11/riisipuurokakku_vaaka.jpg
Jouluinen riisipuurokakku
Riisipuurokakussa yhdistyvät rakkaimmat joulun maut. Herkullisessa lopputuloksen maistat sopivassa suhteessa piparipohjaa, riisipuurotäytettä sekä luumuja.
-
Avainsanat:
- Joulu
- Makea leivonta
Valmistusohje
Pohja:
150 g piparkakkuja
50 g voita
Riisipuurotäyte:
4 liivatelehteä
1 rkl vettä
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g valkosuklaata
4 dl kylmää riisipuuroa
1 rkl vaniljasokeria
Luumutäyte:
2 ps (400 g) kuivattuja luumuja
3 dl vettä
1 dl fariinisokeria
kanelitanko
Lisäksi:
Piparkakkuja
- Keitä riisipuuro riisipussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Tee puuro hyvissä ajoin, että se ennättää jäähtyä.
- Murskaa piparkakut. Helppo tapa on käyttää suljettavaa pakastepussia ja kaulinta. Sulata voi ja sekoita piparkakkumurujen joukkoon. Painele muruseos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (18-22 cm) pohjalle tiiviiksi kerrokseksi.
- Valmista riisipuurotäyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Sulata valkosuklaa mikrossa alhaisella teholla tai vesihauteessa. Vatkaa kerma ja pehmennä tuorejuusto. Sekoita täytteen ainekset liivatetta lukuun ottamatta keskenään.
- Purista vesi liivatteista ja sulata ne vesitilkassa kattilassa. Kaada liivateseos ohuena nauhana riisipuurotäytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Levitä puurotäyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
- Valmista luumutäyte. Keitä täytteen aineksia miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes neste on siirappimaista. Valuta ylimääräinen neste pois, mutta ota se talteen ja käytä kastikkeeksi kakulle. Jäähdytä luumut.
- . Levitä luumut kakun päälle.
- Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
- Koristele piparkakuilla.
Testattu Marttakeittiössä
0.45 kg CO2 ekv
- Energia 431 kcal/annos
- Rasva 22 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 13.2 g
- Proteiini 6 g
- Hiilihydraatti erotuksena 63 g
- Sokerit 39.5 g
- Kuitu, kokonais- 4 g
- Natrium 149.3 mg
- Kalsium 127.4 mg
- Rauta 1.2 mg
- C-vitamiini 0.4 mg
Pääraaka-aineet
-
1 rklVanilliinisokeri
-
4 dlRiisipuuro, täysmaito, riisi, suolaa
-
100 gSuklaa valkoinen, valkosuklaa
-
2 dlKerma, vispikerma, rasvaa 38 % ,vl, iskukuumennettu
-
1 rklVesi, vesijohtovesi
-
8 gLiivate
-
1 tlKaneli, jauhettu
-
1 dlSokeri
-
3 dlVesi, vesijohtovesi
-
400 gLuumu, kivetön, kuivattu
-
75 gVoi
-
200 gKeksi, piparkakku, teollinen