Runebergin tortut
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2018/09/Runebergin-torttu.jpg
Runebergin tortut
Tarinoita runebergintortun syntymisestä on useita. Varmaksi tiedetään kuitenkin se, että Johan Ludvig Runeberg oli hyvin perso makealle, ja hänen tiedetään syöneen torttuja mielellään aamiaiseksi snapsin kera.
-
Avainsanat:
- Junnukokki
- Kevät
- Makea leivonta
- Perinneherkut
Valmistusohje
200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja tai korppujauhetta
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)
Väliin:
1-1 1/2 dl paiston kestävää vadelmahilloa
Kostutukseen:
omenamehua
Koristeeksi:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria + 1/2 -1 rkl vettä
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi.
- Lisää munat yksitellen vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Jos haluat, lisää karvasmanteliöljy.
- Jaa taikina paperisiin tai voideltuihin metallivuokiin. Paina sormella taikinaan syvennys ja pane nokare vadelmahilloa syvennykseen.
- Paista leivonnaisia 200°C:ssa uunin keskiritilällä 15-20 minuuttia.
- Kostuta jäähtyneitä torttuja hiukan omenamehulla ja lisää leivosten keskelle vadelmahilloa.
- Pursota tomusokerista ja vedestä valmistettu juokseva tahna hillon ympärille.
Testattu Marttakeittiössä
0.35 kg CO2 ekv
- Energia 496 kcal/annos
- Rasva 22.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 7.6 g
- Proteiini 5.8 g
- Hiilihydraatti erotuksena 71.2 g
- Sokerit 45.7 g
- Kuitu, kokonais- 1.6 g
- Natrium 353.7 mg
- Kalsium 184.4 mg
- Rauta 1.1 mg
- C-vitamiini 3.1 mg
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Pääraaka-aineet
-
1 tlKardemumma
-
1 dlMarmeladi, marjoista
-
1 dlSokeri
-
1 dlSokeri
-
1 rklVesi, vesijohtovesi
-
1 dlTomusokeri
-
1/2 dlOmenamehu, makeuttamaton
-
1 1/2 dlMarmeladi, marjoista
-
1 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
2 tlLeivinjauhe
-
1 dlJauho, korppujauho
-
3 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
2 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
200 gMargariini 80%, flora leivontaan ja ruoanlaittoon