Saaristolaisleipä
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2019/11/marttaliitto_saaristolaisleipa_vaaka_h.jpg
Saaristolaisleipä
-
Avainsanat:
- Joulu
- Kananmunaton
- Maidoton
- Suolainen leivonta
Valmistusohje
3 kpl
1 l appelsiinimehua
2 pkt (á 50 g) hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl tuoppimaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
11–12 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
siirappia ja vettä
- Liuota hiiva lämpimään mehutilkkaan.
- Sekoita hiivaliemi ja kaikki muut aineet loppumehuun. Käytä isoa kulhoa, sillä taikina on melko löysää ja kuplii noustessaan.
- Kohota 1½ tuntia.
- Voitele kolme pitkää 1 ½ litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.
- Paista 1½ tuntia uunissa 175°C:ssa.
- Jos haluat, voitele leivät siirappi-vesiseoksella, kun ne ovat paistuneet noin tunnin.
Leipä säilyy hyvin.
0.08 kg CO2 ekv
- Energia 73 kcal/annos
- C-vitamiini 4.7 mg
- Rauta 1 mg
- Kalsium 10.3 mg
- Natrium 97.1 mg
- Kuitu, kokonais- 1.6 g
- Sokerit 6 g
- Hiilihydraatti erotuksena 16.6 g
- Proteiini 2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.1 g
- Rasva 0.5 g
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Pääraaka-aineet
-
10 dlTäysmehu, appelsiinitäysmehu
-
100 gHiiva
-
3 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
3 dlLese, kauralese
-
3 dlSiirappi
-
1 rklSuola, pöytäsuola
-
11 1/2 dlJauho, hiivaleipävehnäjauho
-
1 rklSiirappi
-
2 rklVesi, vesijohtovesi
-
180 gKalja- / mämmimallas