Setsuuri
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/11/marttaliitto_joulu_setsuurilimppu_vaaka_-h.jpg
Setsuuri
-
Avainsanat:
- Joulu
- Suolainen leivonta
Valmistusohje
Ohjeesta valmistuu kaksi limppua
50 g hiivaa
5 dl vettä
1,5 dl siirappia
2 tl suolaa
2 tl kuminaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolinsiemeniä
5 dl ruisjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Voiteluun:
0,5 dl siirappia ja
0,5 dl lämmintä vettä.
- Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita.
- Lisää ruisjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan ja alusta loppuvaiheessa joukkoon pehmeä rasva. Jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
- Anna kohota leivinliinan alla vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia. Leivo kaksi pitkänmallista limppua ja kohota niitä liinan alla vielä n. 30 minuuttia.
- Sekoita siirappi ja vesi ja voitele limput. Tee limppujen pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia. Voitele limput paiston puolivälissä ja vielä kerran uunista ottamisen jälkeen. Anna jäähtyä.
1.05 kg CO2 ekv
- Energia 2152 kcal/annos
- Rasva 45.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 27 g
- Proteiini 42.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 388.5 g
- Sokerit 105.2 g
- Kuitu, kokonais- 18 g
- Natrium 2704.9 mg
- Kalsium 202.8 mg
- Rauta 18.2 mg
- C-vitamiini 0.3 mg
Testattu Marttakeittiössä
Pääraaka-aineet
-
50 gVesi, vesijohtovesi
-
4.22 cupVehnäjauho, valkoinen
-
1 tlFenkolin siemeniä
-
1 tlKuminan siemenet
-
2 tlSuola, pöytäsuola
-
0.63 cupSiirappi
-
0.21 cupSiirappi
-
100 gVoi
-
2.11 cupRuisjauho, kevyt
-
2.1 cupVesi, vesijohtovesi
-
50 gHiiva