Sima

G
30 annosta

Valmistusohje

5 l vettä
300-350 g sokeria (3,5-4 dl)
300-350 g fariinisokeria (4-5 dl)
2 sitruunaa
pieni nokare hiivaa, 1/5 teelusikallinen (herneen siemenen kokoinen)

  1. Pese sitruunat kuumalla vedellä ja kuori niistä keltainen osa kuorimaveitsellä. Vältä valkoisen osan kuorimista, sillä se on kitkerää.
  2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
  3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokerit kulhoon.
  4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sokereiden ja sitruunan päälle.
  5. Sekoita. Anna seistä jonkin aikaa kannen alla niin, että sokeri on liuennut.
  6. Lisää loput vedestä kylmänä.
  7. Lisää hiiva, kun liemi on kädenlämpöistä (+37). Vältä liian lämmintä nestettä, jotta hiiva ei lakkaa toimimasta.
  8. Jätä sima huoneen lämpöön kannen alle yhden päivän ajaksi. Sima alkaa käydä.
  9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
  10. Siivilöi sima ja valuta pulloihin. Käytä pullotuksessa apuna kauhaa ja suppiloa.
  11. Korkita löyhästi.
  12. Vie viileään paikkaan. Tarkkaille käymistä. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit napakammin.
  13. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu noin viikko kylmässä ja noin kolme päivää huoneen lämmössä.

Vinkki: Kokeile maustaa sima haluamallasi tavalla. Esimerkiksi näin: Korvaa toinen sitruuna verigreipillä, greipillä tai kahdella limetillä. Lisää ennen kiehuvan veden kaatamista sokereiden ja sitruunoiden joukkoon tuoreen mintun oksia. Greipin kanssa voi kokeilla mausteena myös kahta rosmariinin oksa.

Testaa myös Marttojen ohjeella mansikkasimaa, mustikkasimaa tai inkiväärisimaa.

Testattu Marttakeittiössä



Hiilijalanjälki
0.13 kg CO2 ekv
  • Energia 96 kcal/annos
  • Rasva 0 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0 g
  • Proteiini 0.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 23.7 g
  • Sokerit 23.4 g
  • Kuitu, kokonais- 0.1 g
  • Natrium 1.8 mg
  • Kalsium 6.4 mg
  • Rauta 0 mg
  • C-vitamiini 2 mg

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus