Sitruunaiset puustit
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Maidoton
- Makea leivonta
- Marjat
- Vegaaninen
Valmistusohje
Taikina:
2,5 dl kasvimaitoa tai vettä
1 dl fariinisokeria
2 tl psylliumia
2 tl kardemummaa
puolen sitruunan kuori raastettuna
1 tl suolaa
5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai)
1 pss kuivahiivaa (11 g)
100 g margariinia
Sitruunatäyte
50 g huoneenlämpöistä pehmeää margariinia
150 g vegaanista tuorejuustoa (esimerkiksi Oatlyn på mackan)
puolen sitruunan mehu
puolen sitruunan kuori raastettuna
3 rkl tomusokeria
3 rkl maissitärkkelystä
Vegaaninen lemon curd:
1 sitruunan mehu
1 dl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
ripaus suolaa
2 rkl maissitärkkelystä sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä
2 rkl margariinia
Leipomiseen:
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
Voiteluun:
3 rkl ruokalusikallista siirappia sekoitettuna tilkkaan vettä
- Valmista ensin vegaaninen lemon curd ja sitruunainen täyte.
- Aloita lemon curdin tekeminen sekoittamalla pienessä kattilassa miedolla lämmöllä sitruunamehu, sokeri, sitruunankuori ja ripaus suolaa. Kun sokeri on sulanut, lisää vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelys kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä kunnes seoksesta tulee paksua. Sekoita joukkoon margariini, ja siirrä lämmönkestävään astiaan jäähtymään. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
- Mittaa kaikki sitruunatäytteen ainekset kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Siirrä jääkaappiin tekeytymään.
- Valmista puustitaikina. Lämmitä taikinan neste 42-asteiseksi ja sekoita siihen, sokeri, psyllium, kardemumma, suola ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita kuivahiiva ja jauhot eri kulhossa ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin tai monitoimikoneen taikinakoukulla. Pehmitä rasva mikrossa, mutta älä sulata. Lisää rasva taikinaan, ja vaivaa kunnes se on sekoittunut taikinaan.
- Taikinaa ei tarvitse kohottaa, vaan voit aloittaa leipomisen saman tien. Ripottele reilusti jauhoja leivinpaperille ja kumoa taikina sen päälle. Taputtele tai kauli jauhoja apuna käyttäen taikinasta leivinpaperiarkin kokoinen levy.
- Levitä sitruunatäytettä ja vegaanista lemon curdia tasaisesti taikinalevylle.
- Pyöritä taikina rullalle pitkän sivun mukaisesti käyttäen apuna leivinpaperiarkkia. Leikkaa taikinasta 2-3 sentin paksuisia paloja, ja aseta ne leikkauspinta ylöspäin leivosvuokiin.
- Kohota peittämättä 30–45 minuuttia. Voitele pullat vesi-siirappiseoksella. Paista 200- asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Vinkki! Voit käyttää reseptiin myös muita sitrushedelmiä, kuten limeä!
Hiilijalanjälki
Ravintosisältö
- Energia 205 kcal/annos
- C-vitamiini 2.5 mg
- Rauta 0.9 mg
- Kalsium 88.3 mg
- Natrium 281.2 mg
- Kuitu, kokonais- 0.8 g
- Sokerit 12.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 29.3 g
- Proteiini 1.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.4 g
- Rasva 9.2 g
Pääraaka-aineet
-
250 gkasvimaitoa tai vettä
-
70 gfariinisokeria (1 dl)
-
2 tlpsylliumia
-
2 tlkardemummaa
-
2 tlraastettua sitruunankuorta (puolen sitruunan raastettu kuori)
-
1 tlsuolaa
-
300 ggluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (5 dl)
-
11 gkuivahiivaa (1 pussi)
-
100 gmargariinia
-
50 gmargariinia sitruunatäytteeseen
-
150 gvegaanista tuorejuustoa (esim. Oatlyn på mackan)
-
20 gsitruunamehua (puolen sitruunan mehu)
-
2 tlsitruunan raastettua kuorta (puolen sitruunan kuori raastettuna)
-
3 rkltomusokeria
-
3 rklmaissitärkkelystä
-
50 gsitruunamehua (yhden sitruunan mehu)
-
85 gsokeria (1 dl)
-
4 tlsitruunan raastettua kuorta (yhden sitruunan kuori raastettuna)
-
1 ripaussuolaa
-
2 rklmaissitärkkelystä
-
1 rklvettä (tilkka)
-
2 rklmargariinia (30 g)
-
60 ggluteenitonta jauhoseosta (n. 1 dl)
-
3 rklsiirappia
-
1 rklvettä