Sitruunalotta

12 annosta

Valmistusohje

kääretorttu:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

sitruunatahna:
100 g voita tai margariinia
2 dl sokeria tai
1 dl sokeria ja 1 dl hillososkeria
2 sitruunaa
3 munaa

kermahyytelö:
2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl sitruunatahnaa
1/2 – 1 dl mantelirouhetta
noin 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
vettä

  1. Valmista ensin sitruunatahna. Sulata rasva kattilassa, lisää siihen sokeri. Pese sitruunat hyvin. Raasta toisen sitruunan keltainen kuori hienoksi raasteeksi. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehu. Vatkaa munat vaahdoksi. Lisää vaahto ja mehu sulaan voi-sokeriseokseen. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Lisää lopuksi raastettu kuori. Anna tahnan jäähtyä.
  2. Valmista kääretorttu. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle ja tasoita kevyesti. Paista uunissa 225°C:ssa  noin 10 minuuttia kunnes pinta on kauniin kellanruskea. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille.
  3. Levitä sitruunatahnaa vähän jäähtyneelle kääretorttulevylle ja kääri rullalle.
  4. Valmista kermahyytelö. Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Vatka kerma vaahdoksi. Lisää siihen rahka, sitruunatahna, mantelirouhe ja sokerit. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, lisää siihen puristetut liivatelehdet. Lisää seos nauhana kermaseokseen. Tarkista maku.
  5. Leikkaa kääretorttu ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa pyöreäpohjainen kulho viipaleilla. Kaada hyytelö kulhoon ja anna hyytyä kylmässä muutama tunti, mieluiten yön yli.
  6. Kumoa hyytynyt lotta tarjoiluvadille. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja hedelmäviipaleilla.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki
0.35 kg CO2 ekv

Ravintosisältö

  • Energia 336 kcal/annos
  • C-vitamiini 4.1 mg
  • Rauta 1.1 mg
  • Kalsium 114 mg
  • Natrium 163.9 mg
  • Kuitu, kokonais- 0.4 g
  • Sokerit 30 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 37.1 g
  • Proteiini 8.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 7.1 g
  • Rasva 17.5 g