Sitruunavaahto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/sitruunavaahto-ID-24215.jpg
Sitruunavaahto
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Joulu
- Jälkiruoat
Valmistusohje
3 keltuaista
vajaa 1 dl sokeria
puolen sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
3 liivatelehteä
2 rkl vettä
3 valkuaista
koristeluun:
carambolan viipaleita tai marjoja
kermavaahtoa
sitruunamelissan lehtiä
- Pese sitruuna hyvin ja raasta keltaista kuorta. Leikkaa sitruuna kahtia ja purista mehu tarkoin.
- Erota keltuaiset ja valkuaiset. Lisää sokeri keltuaisiin ja vatkaa hyväksi vaahdoksi. Lisää raastettu kuori ja sitruunamehu vähän kerrallaan. Vatkaa myös valkuaiset erittäin kovaksi vaahdoksi.
- Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Purista pehmeistä lehdistä vesi pois ja liuota liivatteet pariin ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Sekoita liivateliuos keltuaisvaahtoon ja vatkaa voimakkaasti niin kauan, että seos jäähtyy. Lisää sitten varovasti valkuaiset ja lusikoi vaahtoseos jälkiruokamaljoihin tai kulhoon. Anna hyytyä jääkaapissa.
- Koristele jälkiruoka carambolan viipaleilla tai kokonaisilla marjoilla, kermavaahtonokareilla ja sitruunamelissan lehdillä.
(Huom. Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä valmistuksessa laktoosittomia maitotuotteita.)
0.31 kg CO2 ekv
- Energia 182 kcal/annos
- C-vitamiini 14.7 mg
- Rauta 1.5 mg
- Kalsium 49 mg
- Natrium 54.7 mg
- Kuitu, kokonais- 1.2 g
- Sokerit 18.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 21.5 g
- Proteiini 7.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.7 g
- Rasva 8.1 g
Pääraaka-aineet
-
62 gKananmunan keltuainen, 34% kananmunan massasta
-
3/4 dlSokeri
-
1/6 dlSitruunamehu
-
1 tlSitruunankuori
-
6 gLiivate
-
2 rklVesi, vesijohtovesi
-
10 gMinttu, tuore
-
120 gKananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta
-
2 dlMarja, keskiarvo
-
1 dlKermavaahto, sokeroitu, kotitekoinen
-
20 lehtiäMinttu, tuore