Suolakuoressa kypsennetty lahna
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/01/martat_kala_aineisto_lahna_suolassa_vaaka_hb.jpg
Suolakuoressa kypsennetty lahna
Suolapeitteessä kala saa sopivan suolaisuuden ja kypsyy herkullisen meheväksi. Kypsennystapa sopii erityisesti kaloille, jotka mielletään ruotojensa takia hankaliksi käsiteltäviksi, kuten lahnalle ja säyneelle.
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kala
- Maidoton
- Uuni- ja pataruoat
Valmistusohje
1–1,5 kilon lahna
2–3 kg karkeaa merisuolaa
1 ruukku timjamia
1 ruukku lehtipersiljaa
1 appelsiini (luomu)
- Kalan tulee olla perattu, mutta sitä ei tarvitse suomustaa. Huuhtele ja kuivaa kalan vatsaontelo.
- Pese appelsiini ja puolita se. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Leikkaa yrtit ruukuista. Niitä ei ole tarpeen silputa.
- Täytä kalan vatsaontelo yrteillä ja osalla appelsiinilohkoista. Säästä loput lohkot tarjoiluun.
- Levitä uunivuokaan kerros suolaa. Nosta lahna suolan päälle ja peitä lopulla suolalla. Suolan tulee peittää kala kokonaan.
- Kypsennä kalaa 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Kopauta sitten suolakuorta kevyesti ja poista se.
- Suolakuoressa kypsennetty kala maistuu esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja kermaviilikastikkeen kanssa. Aseta tarjolle myös loput appelsiinilohkot.
Vinkki: Lahnan tilalla voit käyttää myös säynettä.
Vinkki: Murustele jäähtynyt suola ja anna sen kuivua hyvin. Sitä voi käyttää uudestaan kalan suolakuorena.
Testattu Marttakeittiössä
1.63 kg CO2 ekv
- Energia 264 kcal/annos
- Rasva 10 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.2 g
- Proteiini 43.3 g
- Hiilihydraatti erotuksena 1.5 g
- Natrium 882.7 mg
- Kalsium 158 mg
- Rauta 1 mg
Pääraaka-aineet
-
2 tlSuola, pöytäsuola
-
1500 gLahna