Tomaattinen juures-papupata

G
4 annosta

Valmistusohje

150 g mustapapuja kuivattuna (tai 1 tlk säilykepapuja)
1 tlk (400–500 g) tomaattimurskaa
1 rkl rypsiöljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
n. 150 g palsternakkaa
n. 150 g lanttua
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
5 dl vettä
2 tl kuivattua oreganoa
suolaa

1. Jos käytät kuivattuja papuja, mittaa ne suureen kulhoon ja lisää reilusti kylmää vettä. Nosta kulho jääkaappiin noin 8 tunniksi tai anna olla yön yli. Valuta liotetut pavut ja huuhtele ne lävikössä.
2. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Pese ja kuori porkkana, palsternakka ja lanttu ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.
3. Kuumenna öljy isossa kattilassa tai padassa keskilämmöllä ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota muutama minuutti.
4. Lisää savupaprikajauhe ja juustokumina. Kuullota vielä pari minuuttia.
5. Lisää kattilaan noin 5 desilitraa vettä sekä valutetut pavut. Anna porista hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.
6. Lisää tomaattimurska, juureskuutiot, oregano ja mustapippuri. Sekoita ja anna porista kannen alla vielä noin 30 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Voit ottaa kannen pois viimeiseksi viideksi minuutiksi, jos padassa on paljon nestettä.
7. Kun olet ottanut sivuun vauvan annoksen, ruokaan voi lisätä hieman suolaa.

Halutessasi voit korvata kuivatut pavut 250–300 grammalla säilykepapuja valutettuina ja huuhdeltuina. Jos käytät säilykepapuja, lisää vettä vain noin 3 dl ja laita pavut, juurekset, vesi ja tomaattimurska samaan aikaan ja keitä noin 30 minuuttia.

Vinkki! Voit myös käyttää tähän n. 400 g pakastekeittojuureksia.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.69 kg CO2 ekv
  • Energia 225 kcal/annos
  • Rasva 4.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
  • Proteiini 9.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 47 g
  • Sokerit 11.6 g
  • Kuitu, kokonais- 7.7 g
  • Natrium 48.6 mg
  • Kalsium 94.5 mg
  • Rauta 2.7 mg
  • C-vitamiini 41.4 mg