Tomaattinen purkkikala
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/10/martat_kalasilyke_h.jpg
Tomaattinen purkkikala
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kala
- Kananmunaton
Valmistusohje
n. 1 kg särkiä (tai pieniä sorvia, ahvenia…)
15 cm pätkä purjoa
4-5 valkosipulinkynttä
n. 400 g (yrtti)tomaattimurskaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
5-6 tuoretta basilikan lehteä silppuna
- Varaa kaksi puhdistettua ja kuumennettua noin 6 dl lasipurkkia.
- Suomusta ja perkaa särjet päättömiksi. Huuhtele ja leikkaa ne noin 2 cm leveiksi paloiksi. Leikkaa purjo renkaiksi ja valkosipuli siivuiksi.
- Sekoita tomaattimurskaan rypsiöljy, ja mausta se suolalla, mustapippurilla ja silputulla tuoreella basilikalla.
- Lado purkkeihin vuorotellen kalanpaloja ja tomaattikastiketta. Älä laita purkkia aivan täyteen, jätä 1–2 senttiä tyhjää tilaa. Puhdista purkin reuna huolellisesti, ja väännä kansi tiukasti kiinni.
- Aseta purkit uunivuoassa pystyasennossa kylmään uuniin. Säädä uunin lämpötila 125 asteeseen. Kypsennä kuusi tuntia. Anna purkkien jäähtyä kylmiksi uunissa. Jäähtyessään purkkien kansien tulee vetäytyä sisäänpäin, kun niihin syntyy umpio.
- Säilytä säilyke jääkaapissa, jossa ne säilyvät vähintään muutaman kuukauden.
Hiilijalanjälki
0.39 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 158 kcal/annos
- Rasva 12.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.7 g
- Proteiini 1.4 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 10.5 g
- Sokerit 6.5 g
- Kuitu, kokonais- 1.1 g
- Natrium 1208.3 mg
- Kalsium 32.3 mg
- Rauta 1.1 mg
- C-vitamiini 18.6 mg
Huomaa:
- Säilytä umpioidut kalasäilykkeet aina jääkaappilämpötilassa.
- Jos säilykkeen kansi alkaa varastoinnin aikana pullistua, on umpio pettänyt ja sisältö pilaantunut ja kalasäilykkeessä on hengenvaarallisen botuliinimyrkyn riski.
- Umpiokalaa valmistettaessa puhtaus on ensiarvoisen tärkeää. Tölkkien ja kansien tulee olla ehjiä ja puhtaita. Katso vinkit: Puhtaus on puoli säilykettä | Martat
Testattu Marttakeittiössä
Pääraaka-aineet
-
2 tlSuola, pöytäsuola
-
3 gBasilika, tuore
-
400 gTomaattimurska
-
0.5 tlMustapippuri
-
3.5 rklRypsiöljy
-
14 gValkosipuli
-
125 gPurjo