Vadelmaviineripitko

Vanhan ajan viineritaikinaa käännetään ja kaulitaan, ja lopuksi siitä taivutellaan suloinen vadelmapitko. Jos pakastat vineripitkot, koristele juuri ennen tarjoamista.

12 annosta

Valmistusohje

50 g hiivaa
2,5 dl kylmää maitoa tai maitoiuomaa
1 muna
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
7-8 dl vehnäjauhoja
300 g margariinia
Täyte:
2,5 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
2 keltuaista
1 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Lisäksi: paiston kestävää vadelmamarmeladia
Voiteluun: 1 muna
Pinnalle: tomusokeria
Koristeeksi: vadelmia

  1. Valmista vineritaikina. Murenna hiiva kylmän maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  2. Lisää muna, suola, sokeri ja suurin osa (noin 6 dl) jauhoista.
    Säästä loput jauhot leivontaan.
  3. Vaivaa ainekset nopeasti taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa 10 minuuttia.
  4. Ota margariini jääkaapista ja viipaloi se yhdeksään osaan.
  5. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 30 × 40 cm:n kokoiseksi levyksi.
  6. Nosta margariniviipaleet levyn toiselle puoliskolle. Jätä 2-3 cm reunasta vapaaksi. Taita reunat rasvan päälle. Käännä sen jälkeen levyn toinen puolisko rasvan päälle ja nipistä reunat kiinni. Ripottele pöydälle jauhoja ja käännä taikinalevy niin, että sauma on leipojaan päin. Kauli taikina varovasti, se ei saa repeillä.
  7. Taita takina kolmeen osaan ja käännä, niin että sauma on leipojaan päin. Kauli taikina runsaan sentin paksuiseksi levyksi. Taita levy taas kolmeen osaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa 10-15 minuuttia.
  8. Toista kaavilointi ja taittaminen vielä kerran. Kaaviloi taikina runsaan 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja leikkaa se kolmeen osaan. Kääri palat muovikelmuun ja anna olla jääkaapissa 15 minuuttia.
  9. Valmista täyte. Sekoita kattilassa maito, vehnäjauhot, keltuaiset ja sokeri. Kiehauta sakeaksi kisseliksi, sekoita koko ajan. Jäähdytä ja mausta vanillinisokerilla.
  10. Kaaviloi jokainen taikinan osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi, kooltaan 20 × 30 cm.
  11. Levitä vadelmamarmeladia raidaksi pitkille sivuille.
  12. Kääri molemmat reunat napakasti rullalle, niin että keskelle jää 1-2 sentin levyinen vako.
  13. Nosta levyt leivinpaperin päälle pellille. Täytä vako vaniljakisselillä.
    Kohota pitkoja noin puoli tuntia. Voitele munalla ja paista
    225-asteisen uunin alaosassa 15-20 minuuttia. Jäähdytä pitkot ritilän päällä.
  14. Leikkaa sopiviksi annosviipaleiksi. Koristele juuri ennen tarjoilua tomusokerilla ja vadelmilla.
Hiilijalanjälki
0.27 kg CO2 ekv
  • Energia 430 kcal/annos
  • Rasva 22.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 8.6 g
  • Proteiini 8.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 48.3 g
  • Sokerit 14.9 g
  • Kuitu, kokonais- 1.7 g
  • Natrium 222.6 mg
  • Kalsium 25.5 mg
  • Rauta 2.6 mg
  • C-vitamiini 2.2 mg