Valkokastike
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/valkokastike.jpg
Valkokastike
Valmistusohje
2 rkl rasvaa
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
½-1 tl suolaa
hiven valkopippuria
mustapippuria
(muskottipähkinää)
1.Kuumenna rasva kattilassa. Älä ruskista.
2.Lisää jauhot ja anna seoksen kuumentua.
3.Lisää kylmä maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes kastike sakenee.
4.Anna kastikkeen kiehua hiljaa 5-10 minuuttia. Muista sekoittaa, palaa herkästi pohjaan.
5.Maista ja mausta mieleiseksi.
Testattu Marttakeittiössä
Lipeäkalan kanssa tarjottava kastike saa olla sakeampaa kuin tavallinen peruskastike. Varaa sakeaa kastiketta 1–2 dl ruokailijaa kohti. Perinteiseen tapaan kastiketta ei mausteta valmiiksi vaan pöytään tuodaan erikseen suolasirotin ja rouhittua maustepippuria.
0.18 kg CO2 ekv
- Energia 130 kcal/annos
- C-vitamiini 1.3 mg
- Rauta 0.2 mg
- Kalsium 139.4 mg
- Natrium 380.4 mg
- Kuitu, kokonais- 0.3 g
- Sokerit 5.5 g
- Hiilihydraatti erotuksena 12.1 g
- Proteiini 4.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 5 g
- Rasva 7.7 g
Pääraaka-aineet
-
2 rklVoi
-
3 rklJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
4 1/2 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
1/4 tlValkopippuri
-
1/4 tlMaustepippuri, jauhettu
-
1/4 tlMausteet, muskottipähkinä, jauhettu