Wellington mukulaselleristä
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/11/martat_joulu_juureswellington_h.jpg
Wellington mukulaselleristä
Valmistusohje
kuori:
1 pkt (500–600 g) voi- tai lehtitaikinaa (kokonainen levy)
voiteluun:
2 kananmunaa
selleri:
n. 600 g mukula- eli juuriselleriä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
muutama timjaminoksa
sienipaistos:
200 g sieniä (esim. herkkusieniä tai metsäsieniä kuten herkkutatteja)
1 keskikokoinen sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
timjaminoksa
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
pinaatti:
n. 150 g tuoretta pinaattia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
- Pese mukulaselleri juuresharjalla ja leikkaa vaikeasti pestävät pinnat pois. Voit kuoria sellerin, jos haluat. Leikkaa selleri noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja lado ne uunipellille. Voitele viipaleet öljyllä ja ripottele pinnalle suola, pippuri ja timjaminoksat. Peitä pelti foliolla ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes selleriviipaleet ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
- Puhdista sienet ja silppua ne hakkelukseksi niin, että palakoko on halkaisijaltaan alle 0,5 cm.
- Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy ja voi pannulla keskilämmöllä ja lisää sienet ja timjaminoksa. Sekoita hyvin. Lisää sipuli ja valkosipuli. Paista sieniä ja sipuleita sekoitellen noin 15 minuuttia, tai kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut ja sipulit ovat kuullottuneet.
- Lisää valkoviinietikka ja jatka paistamista, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla ja poista timjaminoksa. Anna jäähtyä.
- Pane pinaatti siivilään ja kaada päälle kiehuvaa vettä vedenkeittimestä. Huuhtele pinaatti kylmällä vedellä ja painele vesi pois mahdollisimman tarkkaan. Kumoa pinaatti leikkuulaudalle ja silppua. Ripottele päälle suola ja pippuri.
- Levitä sulanut voitaikina jauhotetulle alustalle ja kauli taikinalevy hieman suuremmaksi. Voitele reunat noin kahden sentin leveydeltä kananmunalla.
- Levitä taikinalevyn vasempaan reunaan, lyhyemmän sivun suuntaisesti, 2–3 selleriviipaletta ja lusikoi niiden päälle puolet sienipaistoksesta. Levitä puolet pinaatista sienten päälle. Aseta päälle toinen kerros selleriviipaleita sekä loput sienet ja pinaatit. Levitä päällimmäiseksi selleriviipaleet. Paina kevyesti pino tiiviiksi.
- Käännä taikinan oikeanpuoleinen reuna täytteen yli ja kohdista taikinalevyn reunat. Painele taikina varovasti täytteen päälle niin, ettei sisään jää paljon ilmaa. Nipistä reunat kiinni.
- Jos reunaan jää ylimääräistä taikinaa, siisti se taikinapyörällä. Voit kaulia ylijääneen taikinan ja painella siitä piparimuotilla kuvioita.
- Voitele wellington kananmunalla. Asettele muotilla leikatut kuviot päälle ja voitele. Nosta wellington jääkaappiin 15–20 minuutiksi ja laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kun uuni on valmis, nosta wellington uunipellille ja paista sitä 25–30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa sienikastikkeen ja haluamasi lisäkkeen kera.
Testattu Marttakeittiössä
0.74 kg CO2 ekv
- Energia 447 kcal/annos
- Rasva 32.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 16.6 g
- Proteiini 8 g
- Hiilihydraatti erotuksena 35.8 g
- Sokerit 4.6 g
- Kuitu, kokonais- 5.1 g
- Natrium 704 mg
- Kalsium 145.2 mg
- Rauta 2.3 mg
- C-vitamiini 22.5 mg
Pääraaka-aineet
-
2 kplKananmuna, kuoreton
-
600 gJuuriselleri/mukulasellerit
-
200 gSieni tatti, hapero
-
4 tlTimjami, tuore
-
1 tlMustapippuri
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
1 rklRypsiöljy
-
500 gVoitaikina keskiarvo, täytteetön