Tarkkaile kulutustapojasi ja säästä
Kulutustapojen muutos on avaintekijä ruokahävikin ehkäisemisen kannalta. Jääkaappiin unohtuu helposti ruokia silloin, kun mielihalut vaihtuvat tai suunnitelmat arjessa muuttuvat.
Joskus suunnitelmat muuttuvat ja illaksi suunniteltu ruoka jää valmistamatta, edellispäivänä tehtyä pastakastiketta ei riitä enää koko perheelle – tai joskus noutoruoka vie voiton kotikokkailusta.
Ruokahävikkiä syntyy joskus väistämättä. Mutta tunnistamalla itselle tyypillisiä tapoja toimia sekä pyrkimällä aktiivisesti välttämään turhaa hävikkiä, voidaan pienin arkisin toimin säästää luontoa sekä kukkaroa.
Ole suunnitelmallinen
Ruokahävikin ehkäisyssä suunnitelmallisuus on tärkeä tekijä. Jokaisen arki on omanlaista ja elämäntilanteet ja -vaiheet muuttuvat. Onkin tärkeää pohtia, miten oma arki rakentuu ja minkälaisista tavoista on hyötyä tai haittaa. Toiselle ruokalistan suunnitteleminen seuraavalle viikolle tai useammalle päivälle helpottaa arjen suunnittelua. Tällöin ruokaostokset voi keskittää yhdelle tai useammalle päivälle ja myös aikaa säästyy.
Mikäli suunnitelmat ja mieliteot muuttuvat herkästi, on kauppaan poikkeaminen helpointa silloin, kun tarve sitä vaatii. Tästä listasta voit saada vinkkejä oman ruokakäyttäytymisen tarkasteluun ja mahdollisesti ruokahävikin ehkäisemiseen.
Vinkkilista
- Säilytä nopeammin pilaantuvat elintarvikkeet jääkaapin etuosassa. Pidä jääkaappi siistinä.
- Sulata pakastin vähintään silloin, kun sisäosiin on kertynyt huurrekerros. Merkitse aina pakkaukseen mitä missäkin on ja milloin se on pakastettu.
- Pidä pakastin ajan tasalla. Loppukesästä on hyvä tarkastaa, että viimesyksyiset marjat on syöty, jotta uusille on tilaa.
- Pidä lämpimässä säilyvät vihannekset, kuten tomaatit ja hedelmät näkyvillä. Esimerkiksi kauniille vadille kootut hedelmät ovat kuin kukkakimppu, joka tuo väriä pöytään. Samalla hedelmät päätyvät todennäköisemmin myös suuhun kuin roskiin.
- Pysähdy välillä pohtimaan ruokaa ja mistä se on peräisin. Ruskistunut banaani on kulkenut melko pitkän matkan Väli-Amerikasta aina keittiösi pöydälle. Olisi sääli, jos sen matka päätyisi roskiin, eikä esimerkiksi osaksi herkullista banaanileipää.
- Sopisiko arkeesi paremmin ruokaostosten tekeminen verkossa, jolloin ostokset toimitetaan kotiin kuljetettuna (tai ne voi noutaa itse valmiiksi pakattuina)?
- Asioitko mieluummin tutussa lähikaupassa, vai suuren valikoiman omaavassa supermarketissa? Kerralla useamman päivän ostoksien tekeminen on usein taloudellista, mutta vain silloin, kun kaappiin ostetut ruoat tulee syötyä.
- Ostatko tarjoustuotteita ja käytätkö ne hyödyksi?
- Kertyykö ostoskoriisi paljon heräteostoksia?
- Syö vähintäänkin välipala ennen ruokakauppaan menemistä, jotta et ole nälkäisimmilläsi ostohetkellä!
Yleisimpiä syitä kotitalouksien ruokahävikin syntymiseen:
- Ruoka on pilaantunutta.
- Päiväys on umpeutunut.
- Lautaselle on otettu enemmän kuin jaksetaan syödä.
- Ruokaa on valmistettu liikaa.
- Ruokaa ei haluta syödä enää.
- Ei haluta ottaa riskiä, että ruoka on pilaantunutta.