Vinkkejä vastuulliseen ruokapöytään
Kestävä, vastuullinen ja ympäristöystävällinen ruokavalio sisältää paljon kasviksia, suosii kotimaista kalaa ja vähentää eläinkunnan tuotteita.
Vastuulliset ruokavalinnat voivat vaikuttaa monimutkaisilta ja isoja muutoksia vaativilta. Omia ruokatottumuksia ei kuitenkaan tarvitse muuttaa kerralla, vaan pienetkin askeleet vievät eteenpäin.
Syö ruokakolmion mukaan ja ota seuraavat kuusi kevyttä askelta:
- Enemmän kasviksia. Käytä apuna lautasmallia ja nauti monipuolinen kattaus kasviksia: vihanneksia, sipuleita, juureksia, salaattia ja marjoja sekä hedelmiä jokaisella aterialla.
- Vähemmän lihaa. Terveysnäkökulmasta enintään 350 g punaista lihaa viikossa. Ympäristönäkökulmasta punaista lihaa tulisi syödä tätä määrää vähemmän. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
- Vähennä hävikkiä. Suomalainen heittää ruokaa hukkaan keskimäärin 20-25 kiloa vuodessa. Ruokaa tulisikin ostaa ja valmistaa harkiten ja suunnitellen. Ruokahävikkiä tulee myös muista ruokaketjun vaiheista, mutta kuluttaja voi vaikuttaa ainakin omaan ruokahävikkiinsä.
- Suosi kotimaista. Vain pieni osa ruoantuotannon ympäristövaikutuksista johtuu kuljetuksesta, mutta kotimaisuudella on muitakin hyötyjä. Suomessa meillä on kestävämmät resurssit (puhdasta vettä, tarpeeksi maata) tuottaa ruokaa, kuin monessa muussa maassa. Esimerkiksi suomalaisen perunan käyttö riisin sijaan on vesivarojen kannalta parempi vaihtoehto ja kotimaisen kalan käyttö on Itämeren rehevöitymisen kannalta hyvä.
- Suosi sesonkia. Satokauden aikana kasvatettaessa kasvis tai hedelmä kuluttaa vähiten ulkopuolista energiaa. Lisäksi se on sesonkiaikaan maukkaimmillaan ja edullisimmillaan.
- Hyödynnä luonnon marjat ja sienet. Luonnossa kasvaneella ruoalla on pienemmät ympäristövaikutukset, kuin kasvatetulla.
- Suosi järvikalaa. Kotimainen kala kuuluu ilmastoystävän ruokalautaselle. Luonnonkalojen pyydystäminen poistaa ravinteita vedestä ja vähentää rehevöitymistä. Luonnonkalat eivät myöskään kuluta rehua, joten niiden hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin kasvatetulla kalalla. Silakka ja hauki ovat edullista ja ympäristöystävällistä ruokaa, mutta vanhat kookkaat yksilöt saattavat sisältää dioksiineja tai elohopeaa. WWF:n kalaopas auttaa valitsemaan kalatiskillä vastuullisen vaihtoehdon.