Lähiruoka

Lähiruoka on lähellä tuotettua ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tunnetaan. Valitsemalla lähiruokaa tuet paikallista maataloutta.

Miksi valita lähiruokaa?

  • Tunnettu alkuperä: Lähiruoka on mahdollista jäljittää tilalle tai yrittäjälle saakka. Tämä lyhyt ja läpinäkyvä tuotantoketju tuo varmuutta ruoan laatuun ja turvallisuuteen.
  • Tukea paikalliselle elinvoimalle: Paikallisia tuotteita ostamalla tuet oman seudun viljelijöitä, yrittäjiä ja elinkeinoja.
  • Ruokakulttuurin vahvistaja: Lähiruoka ylläpitää ja kehittää suomalaisia ruokaperinteitä sekä edistää tuottajien ja kuluttajien yhteisöllisyyttä.

Lähiruoan hyödyt

  • Vastuu omasta ruoasta: Kun ruoantuotanto on omissa käsissämme, pystymme paremmin huolehtimaan myös ruokaketjuun liittyvistä monista eri vastuullisuusnäkökulmista.
  • Sesongin mukainen ruoka: Sesonkiajattelu säästää luonnonvaroja ja kukkaroa. Lisäksi pystyt valitsemaan syötäväksi aina maukkaimmat ruoka-aineet. Kesällä nautitaan avomaalla kasvaneita kasviksia ja talvella enemmän varastovihanneksia, porkkanaa, punajuurta, kaalia, lanttua ja naurista. Myös marjat ja hedelmät kannattaa valita vuodenaikojen vaihtelun mukaan.
  • Ympäristölle paremmat kalavalinnat: Suomalaisen luonnonkalan käyttö on yleensä ympäristön kannalta kestävä valinta. Erityisesti särkikalojen pyytäminen voi auttaa parantamaan rehevöityneiden vesistöjen vedenlaatua. Luonnonkala on myös ilmastoviisas valinta. Tällä hetkellä ekologisia kalavalintoja ovat muun muassa ahven, hauki, kuore, muikku, särki ja lahna.
  • Antibioottien ja torjunta-aineiden käyttö on Suomessa tarkkaan säädeltyä: Suomessa eläimiä ei lääkitä antibiooteilla varmuuden vuoksi tai kasvun edistämiseksi, ja Suomi onkin vähiten antibioottia käyttävien maiden joukossa. Pohjoisten olosuhteiden vuoksi kasvinsuojeluaineita käytetään verrattain vähän, ja niinpä Suomessa tuotetut vihannekset ovat maailman puhtaimpien joukossa.

Miten tunnistat lähiruoan?

  • Tarkista alkuperämerkinnät: Suomalaisista tuotteista löytyy usein Sirkkalehtimerkki- tai Hyvää Suomesta -merkki.
  • Suosi torituotteita ja pientuottajien myyntipisteitä: Torit ja REKO-lähiruokaringit tarjoavat usein suoraan tuottajilta hankittuja tuotteita.
  • Kysy tuotteiden alkuperää: Kysy kauppiaalta tai ravintolalta, mistä raaka-aineet tulevat. Samalla kannustat kauppiasta tai ravintolaa tarjoamaan kotimaista ruokaa.

Lähiruoka Marttojen neuvonnassa

Martat kannustavat hyödyntämään lähiruokaa aina, kun mahdollista. Erityisesti eläinperäisen tuotteet kannattaa ostaa kotimaisena. Talvella, sesongin ulkopuolella, tuoreiden kasvisten saatavuus on heikompi. Hyödynnä silloin monipuolisesti pakastekasviksia ja -marjoja sekä täydennä tarvittaessa sesongin tuontikasviksilla.

Tutustu myös muihin ruokateeseihimme Marttojen verkkosivuilla: