Juomat ja makeiset
Paras janojuoma on vesi. Koko perheelle sopii ateriajuomaksi rasvaton tai vähärasvainen maito tai piimä.
Jos mehuja, täysmehuja ja virvoitusjuomia käytetään niiden nauttiminen syytä ajoittaa aterioiden yhteyteen, jolloin ne aiheuttavat vähemmän haittaa hampaille. Täysmehuja tai tuoremehuja ei suositella kuin lasillinen päivässä aterian yhteydessä.
Pienet lapset ovat herkkiä nestehukalle. Erityisesti helteellä, kuumeessa sekä oksennus- ja ripulitaudissa on huolehdittava riittävästä nesteen saannista.
Täydennetyt juomat
Täydennettyjen juomien joukossa on juomia, joita ei ole tarkoitettu lasten käyttöön. Pakkausmerkinnöissä ilmoitettuja käyttörajoituksia on syytä noudattaa tarkasti.
Täydennettyjen mehujen käyttö on perusteltua erityistilanteissa. Esimerkiksi, jos maitovalmisteet eivät sovi, voidaan ruokavalioon valita kalsiumilla täydennettyjä mehuja.
Makeiset, mehut, virvoitusjuomat, leivokset ja vanukkaat juhlistavat merkkipäiviä ja joskus arkeakin. Mitä myöhemmin lapsi pääsee makeisten, makeiden mehujen tai virvoitusjuomien makuun, sen parempi.
Lapsen kanssa on syytä sopia, kuinka usein makeaa syödään ja kuinka paljon. Myös aikuiset pitävät tästä päätöksestä kiinni omalla kohdallaan. Jos makeaa halutaan syödä, voidaan sopia perheen yhteisestä karkkipäivästaä, jolloin herkkujen syöminen on luvallista.
Ksylitoli on hampaiden ystävä
Makean syönti on hyvä liittää aterian yhteyteen, koska se on hampaille vähemmän haitallista kuin jatkuva makean napostelu. Ksylitolimakeiset ovat hampaille tavallisia makeisia ystävällisempiä.
Makeiset ja keksit vievät nälkää ja siten vähentävät täysipainoisen ruoan osuutta ruokavaliossa. Pieni pussillinen (100 g) makeisia vastaa lapsen lounasta ja paketillinen keksejä sisältää lähes puolet koko päivän energiantarpeesta.