Vauvanruokaohjeita

Vauvalle on helppoa ja edullista tehdä itse ruokaa. Maisteluannokset ovat aluksi pieniä ja annokset kasvavat pikkuhiljaa lapsen kasvaessa. Tälle sivulle on koottu muutamia helppoja vauvanruokaohjeita.

  • Peruskasvissose
  • Tuorekiisseli
  • Kasvis-broilerisose
  • Mansikka-kauramannapuuro

Lisää ruokaohjeita löydät reseptihausta hakusanalla Ruokaa vauvalle.

Kurkkaa myös Ruokaa koko perheelle -sivu, josta löytyy vinkkejä niin vauvan kuin koko perheen ruokiin.

Peruskasvissose

(4–5 dl valmista sosetta)
noin 250 g kasviksia
2 ½ dl vettä

  1. Pese ja tarvittaessa kuori kasvikset. Leikkaa kasvikset suuriksi paloiksi.
  2. Laita kasvikset kiehuvaan veteen kypsymisjärjestyksessä: (esim. porkkana, peruna, kukkakaali). Katso, että kattilassa on vettä vain sen verran, että kasvikset juuri peittyvät.
  3. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10–15 minuuttia. Kasvikset ovat sopivan kypsiä, kun ne ovat pehmeitä, mutta pysyvät koossa. Varo ylikypsentämästä.
  4. Soseuta kasvikset keitinveteen esimerkiksi sauvasekoittimella. Älä soseuta liian pitkään, sillä silloin soseeseen kertyy ilmaa ja vauva saattaa saada ilmavaivoja.
  5. Ota soseesta makuannos vauvalle, noin 2 tl.
  6. Jäähdytä loppu sose. Kasvissose säilyy jääkaapissa pari vuorokautta kannellisessa rasiassa.Voit myös pakastaa sosetta annoksina esimerkiksi jääpalarasiassa.
  • Vinkki 1: Valmista erikseen soseita erilaisista kasviksista ja pakasta annoksina. Kun lapsi on tottunut erilaisiin makuihin, voit yhdistellä eri kasvissoseista aterioita vauvalle. Huomioi, että perunaa ei kannata pakastaa, koska se vetistyy.
  • Vinkki 2: Kasvisoseesta syntyy näppärästi myös kasvissosekeittoateria muulle perheelle. Kun soseesta on otettu vauvan annos erikseen, mausta keitto mieleisillä mausteilla ja lisää nestettä. Tuhdimman keiton saat lisäämällä keittoon esim. lihaa tai kalaa.

Tuorekiisseli

3 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
2 dl soseutettua marjaa tai hedelmää

  1. Sekoita kattilassa kylmä vesi ja perunajauhot.
  2. Kuumenna neste koko ajan sekoittaen. Anna pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä.
  3. Lisää vähän jäähtyneeseen kiisselipohjaan soseutetut marjat tai hedelmät.
  4. Makeuta sokerilla tarvittaessa. Tarjoa välipalana.
  • Vinkki: Marjat soseutuvat näppärästi sauvasekoittimella. Pehmeistä marjoista saa sosetta haarukalla tai painelemalla siivilän läpi. Kovia hedelmiä voit raastaa hienolla raastinterällä. Muista pestä ja kuoria hedelmät!

Kasvis-broilerisose

1 broilerin rintafilee
2 ½ dl vettä
pala palsternakkaa
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
¼ sipulia
1 peruna
1 tl kuivattua yrttejä

  1. Pese ja kuori kasvikset.
  2. Paloittele ja lisää kasvikset kattilaan kypsymisjärjestyksessä: palsternakka, porkkana, sipulit ja peruna viimeisenä. Anna kypsyä kannen alla.
  3. Kuutioi broilerin liha. Laita lihakuutiot kypsymään kasvisten sekaan. Kypsennä hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia. Katso, että keitinlientä on vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.
  4. Kokeile kasvisten kypsyys. Mausta ruoka basilikalla tai muulla miedolla yrtillä (esim. persilja).
  5. Soseuta ruoka sauvasekoittimella.
  6. Ota soseesta yhden, kahden kerran ateria erikseen. Purkita, jäähdytä ja pakasta loput soseesta.

Mansikka-kauramannapuuro

1 l vettä
1 ¾ dl kauramannasuurimoita
2–3 dl mansikoita tai muita marjoja soseutettuna

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.
  2. Vatkaa mannasuurimot veteen. Anna kypsyä 10 minuuttia hiljaa hautuen kannen alla välillä sekoittaen.
  3. Soseuta kokonaiset marjat esim. sauvasekoittimella.
  4. Lisää marjasose kypsään puuroon. Lisää tarvittaessa sokeria.
  5. Vatkaa puuro kevyesti jäähtyneenä. (Ei liikaa, ettei vauvalle tule turhaan ilmavaivoja.)
  6. Puuro maistuu koko perheelle välipalaksi, joten sitä voi valmistaa kerralla koko annoksen.