Suola ja mausteet
Suolan käyttöä kannattaa tarkkailla ihan jokaisen. Ruokiin saa makua monenlaisilla yrteillä ja mausteilla.
Ruoanvalmistuksessa käytetty suola muodostaa suolan saannista merkittävän osan. Suolaa saadaan runsaasti myös leivästä, lihaleikkeleistä, makkarasta ja juustoista.
1–2-vuotiaan suolan saanti saa olla enintään 2 g/vrk (noin 0,5 tl) ja 2–10-vuotiaan korkeintaan 3–4 g/vrk. Alle 1-vuotiaan vauvan ruokavalioon suola ei kuulu lainkaan.
Terveyden kannalta on tärkeää totuttautua vähäsuolaiseen ruokaan, sillä lähes jokainen suomalainen saa ruoastaan liikaa suolaa. Ruokaohjeiden suolan määrää voi vähentää esimerkiksi puoleen ja lisätä makua muilla mausteilla. Mineraalisuolat (Pan-suola®, Seltin®) sisältävät vähemmän natriumia kuin tavallinen ruokasuola.
Vaihtoehtoja suolalle
Ruokiin saa makua juureksilla, sipuleilla, mauste-etikoilla, pippureilla ja muilla mausteilla. Tuoreyrtit tuovat ruokaan uudenlaisia makuja. Suolan määrää voidaan vähentää maustamalla ruokia happaman ja kirpeän makuisilla ruoka-aineilla, esim. tomaatilla ja sitruunalla. Lähes kaikki mausteet sopivat myös pienen lapsen ruokavalioon. Tuoreyrttejä ja kassiakanelia tulee alle yksivuotiaan ruokavaliossa välttää.
Paljon suolaa piilossa
Leivän ja leivänpäällisten lisäksi piilosuolaa on runsaasti muun muassa maustesekoituksissa, maustekastikkeissa ja liemivalmisteissa. Niiden suolapitoisuus voi olla jopa 25–85 %. Myös sinapit, ketsuppi ja soijakastike ovat usein runsassuolaisia.
Pienten lasten ruoassa runsassuolaisia raaka-aineita tulee välttää. Jos niitä kuitenkin käytetään, ruokaan ei tarvitse lisätä suolaa lainkaan.