Suola ja mausteet
Suolan käyttöä kannattaa tarkkailla. Ruokiin saa makua monenlaisilla yrteillä ja mausteilla.
Ruoanvalmistuksessa käytetty suola muodostaa suolan saannista merkittävän osan. Suolaa saadaan myös leivästä, lihaleikkeleistä, makkarasta ja juustoista.
1–2-vuotiaan suolan saanti saa olla enintään 2 g/vrk (noin 0,5 tl) ja 2–10-vuotiaan korkeintaan 3–4 g/vrk.
Terveyden kannalta on tärkeätä totuttautua vähäsuolaiseen ruokaan. Ruokaohjeiden suolan määrää voi vähentää esimerkiksi puoleen.
Mineraalisuolat (Pan-suola®, Seltin®) sisältävät vähemmän natriumia kuin tavallinen ruokasuola.
Vaihtoehtoja suolalle
Ruokiin saa makua juureksilla, sipuleilla, mauste-etikoilla, pippureilla ja muilla mausteilla. Tuoreyrtit tuovat ruokaan uudenlaisia makuja. Suolan määrää voidaan vähentää maustamalla ruokia happaman ja kirpeän makuisilla ruoka-aineilla, esim. tomaatilla ja sitruunalla.
Paljon suolaa piilossa
Useat maustesekoitukset ja liemivalmisteet sisältävät 25–85 % suolaa. Sinapit, ketsuppi, ja soijakastike ovat usein runsassuolaisia.
Käytettäessä suolaisia raaka-aineita, kuten makkaraa ja marinoitua lihaa, ruokaan ei tarvitse lisätä suolaa lainkaan.