Viljavalmisteet
Viljoja syödään leipänä ja puurona sekä pastana ja ateriaviljalisäkkeinä, täysjyvää ja runsaskuituisia vaihtoehtoja suosien.
Leiväksi valitaan täysjyväleipää, ruisleipää, tummaa sekaleipää, näkkileipää tai täysjyväsämpylöitä, ja suositaan runsaskuituisia vaihtoehtoja. Runsaskuituisessa leivässä on kuitua 6 g/100 g. Vastaava luku kuivatulle leivälle on 10 g/100 g. Myös Sydänmerkki ohjaa valitsemaan kuitupitoista ja vähäsuolaista leipää.
Täysjyväpasta ja -riisi sopivat lisäkkeiksi aterioille. Kotoinen vaihtoehto pastalle ja riisille ovat esim. kokonaiset ohra- tai kaurasuurimot.
Leipää ja monenlaisia puuroja
Viljavalmisteita suositellaan leikki-ikäiselle noin 4 annosta. Annoksella tarkoitetaan noin yhtä desilitraa keitettyä pastaa, riisiä, puuroa tai yhtä leipäviipaletta.
Puurot ovat ravitsevia ja edullisia ruokia. Erilaisista hiutaleista ja myös graham-, ohra- ja ruisjauhoista syntyy maukasta puuroa. Leseet lisäävät puuron kuitupitoisuutta. Vitamiinipitoiset marjat antavat makua puuroon.
Muroja ja myslejä käytettäessä kannattaa tutkia niiden suola-, sokeri-, rasva- ja kuitupitoisuuksia. Useat murot sisältävät turhan paljon suolaa, sokeria ja rasvaa. Edullista ja terveellistä mysliä voit tehdä itse, katso ohje esimerksi banaani-muromysliin reseptisivuiltamme.
Makeita leivonnaisia harvemmin
Makeina leivonnaisina kannattaa suosia pullataikinapohjaisia leivonnaisia. Kekseissä, pikkuleivissä ja muissa kaupan leivonnaisissa on paljon kovaa rasvaa eivätkä ne sovi jokapäiväiseen käyttöön.