Ravintokuitu

Kun syöt runsaasti kuitua, pidät ruoansulatuksen kunnossa ja autat kehoasi voimaan hyvin. Täysjyväleivät ja puurot ovat hyviä kuidunlähteitä. Puuroon saat uusia makuja sekoittamalla erilaisia hiutaleita ja leseitä tai lisäämällä puuroon marjoja tai hedelmäsosetta.

Ravintokuitua on kahdenlaista.

Liukenematon kuitu parantaa suoliston toimintaa ja voi ehkäistä ruoansulatuskanavan sairauksia. Runsaasti liukenematonta kuitua on täysjyväviljassa. Syö täysjyvävalmisteita 6-9 annosta päivässä. Leipä on hyvä kuidun lähde kun, siinä on 6 g tai enemmän kuitua/ 100 g leipää. Tumma riisi ja makaroni sisältävät myös runsaasti kuitua.

Liukoinen kuitu tasaa aterian jälkeistä verensokerin nousua, alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja pitää pitkään kylläisenä. Liukenevaa kuitua on runsaasti marjoissa, hedelmissä ja palkokasveissa.

Kuidun saantisuositus on naisilla vähintään 25 g ja miehillä vähintään 35 g päivässä.

Elintarvikkeiden kuitupitoisuuksia

Elintarvikeannoskuitua g
Ruisleipäviipale (30 g)2,5
Ruisnäkkileipäpala2,2
Grahampaahtoviipale (20 g)0,8
Sekaleipäviipale (30g)1,1
Jälkiuunileipäviipale(30g)3,5
Korvapuustikpl (60 g)1,3
Munkkikpl (60 g)1
Kaurapuuro2 dl2,6
Ruispuuro2 dl5,8
Kuitumurot2 dl7,5
Kauraleserkl1,5
Vehnäleserkl1,7
Ruisleserkl1
Omenakpl2,5
Appelsiinikpl2,8
Mustaherukka1 dl2,5
Perunakpl1
Porkkanakpl1
Herne (keitetty)1 dl3,9
Jäävuorisalaatti50 g0,6

Vinkit puuron valmistukseen