Paistinpannun valinta ja huolto

Paistinpannu valitaan omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi. Valintaan vaikuttavat käyttötarkoituksen lisäksi pannun materiaali, koko ja huollettavuus.

Kiinnitä paistinpannun hankkiessasi huomiota seuraaviin asioihin:

  • Pannun koko
    • Pannun pinta-alasta ei suositella täytettäväksi kuin 2/3 kerrallaan, valitse siis tarpeeksi iso pannu. Toisaalta paistolevyä suurempi pannu ei kuumene tasaisesti.
  • Paino
    • kevyt pannu on helppokäyttöinen, mutta lämmmönsäätely on hankalampaa. Painava rautapannu on raskas nostettava, mutta varaa itseensä hyvin lömpöä.
  • Reunojen korkeus
    • Korkeareunaisessa paistokasari soveltuu paistamisen lisäksi hyvin esimerkiksi kastikkeiden ja risottojen valmistukseen.
  • Kansi
    • Tarvitsetko kattilaan kantta? Kannen avulla voit säädellä nesteen haihtumista.
  • Kahvan materiaali
    • Valitse pannu, jonka kahva sopii käteesi. Kiinnitä huomiota kahvojen materiaaliin: puu ja silikoni eivät johda lämpöä yhtä hyvin kuin metalliset kahvat, jotka voivat kuumentua. Valmista kahvojen uuninkestävyys, jos aiot käyttää pannua myös uunissa.

Katso vinkit paistinpannun valintaan

Pinnoitettu paistinpannu

Pinnoitettu pannu on suosittu arkipannu sen helppokäyttöisyyden ja puhdistettavuuden ansiosta. Se on erityisen hyvä herkille elintarvikkeille, kuten vaalealle kalalle, munakkaille ja kasviksille. Pinnoite ei kuitenkaan ole ikuinen, joten pannu tulee uusia tai uudelleen pinnoittaa, kun pinnoite on kulunut.

Pinnoitetun pannun ominaisuuksia

  • Tarttumaton
  • Helppokäyttöinen
  • Helppo huoltaa
  • ei kestä kovia lämpötiloja (keraamisesti pinnoitettu paistinpannun suosistus max. paistolämpötila 270 astetta).
  • Pannu tulee uusia tai uudelleen pinnoittaa muutaman vuoden välein
  • verrattain lyhyt käyttöikä

Pinnoittamaton teräspannu

Pinnoittamatonta teräspannua suositellaan korkeita lämpötiloja vaativiin ruokiin, ja se on pitkäikäinen valinta. Teräspannun käyttö vaatii hieman opettelua, jotta ruoka ei tartu pannun kiinni.

Pinnoittamattoman teräspannun ominaisuuksia

  • Kestävä
  • Pitkäikäinen
  • Tarvitset hieman enemmän paistorasvaa
  • Vaatii hieman osaamista

Valurauta- ja hiiliteräspannut

Valurautapannu ja hiiliteräspannu ovat kestäviä materiaaleja, jotka säilyttävät hyvin lämpöä. Materiaaleina pinnoittamaton valurauta ja hiiliteräs vaativat säännöllistä huoltoa, kuten rasvapolttoa, ja huolellista kuivattamista, jotta vältetään ruostuminen. Lue ohjeet valurautapannun huoltoon täältä.

valurauta- ja hiiliteräspannun ominaisuuksia

  • Kestävä
  • Lähes tarttumaton säännöllisellä rasvapoltolla
  • Kestää kovia lämpötiloja
  • Vaatii huoltoa
  • Ruostuu herkästi

Tämä sivu on tuotettu yhteistyössä Fiskarsin kanssa.